5 dolog amire mindig figyelj az irodában

1. Gyakorold a helyes pozíciót

A helyes pozíció megtalálása többet jelent annál, mint megtalálni a "kényelmes" pozíciót, vagy úgy ülni a székben, ahogy "jónak gondoljuk". Főleg, amennyiben emlékeztetünk rá, hogy egy kényelmesnek tűnő üléshelyzet egyáltalán nem biztos, hogy helyes ergonómiai szempontból. Mit is jelent ez? Például azt, hogy sokan ülnek görnyedten a nap során hosszú órákon keresztül és érzik kényelmesnek ezt a pozíciót, mégis pont ez a fajta ülés vezethet akár a "banyapúp" kialakulásához is. Emiatt érdemes elolvasnod a helyes ülésről szóló posztunkat facebookon és itt a blogon is, és alkalmazni a nap folyamán többször az ott leírtakat.

2. Váltogasd a pozíciókat

Ugyanabban a pozícióban ülni egész nap biztosan megterhelő lesz az izmaid, ízületeid, de még a szerveid számára is. Tudtad például, hogy ha rossz pozícióban ülsz, akár légzési nehézségeket is okozhatsz magadnak? Arról nem is beszélve, hogy a krónikus fájdalmakhoz is egyenes út vezet az állandó (helytelen) üléssel. Váltogasd a pozíciókat, ülj, majd állj fel, és ha van lehetőséged dolgozz álló pozícióban. Esetleg próbálj ki alternatív ülőeszközöket, ezzel is megkönnyítve a tested napi használhatóságát.

3. Emelj a térdeddel

Ügyelj arra, hogy amennyiben a munkád végzése emeléssel jár, akkor megfelelően képzett legyél az efajta mozgásra, és a megfelelő emelési technikákat alkalmazd. Soha ne emelj a hátul levő izmaiddal, azaz ne derékból, hanem térdből próbálj emelni, így védve a hasi és háti részeket az esetleg fájdalmaktól.

4. Legyen egy igazán jó széked

50.000, 500.000 vagy 10.000 Ft-os szék? Igazából mindegy! Amennyiben az ergonómiai szabályoknak megfelel, akár 10.000 Ft-os széked is lehet, biztosan tartani fogja a tested a megfelelő helyeken, és segít az egészséged megőrzésében. A lényeg, hogy állítható széked legyen és szerezz be hozzá egy állítható lábtámaszt is.

5. Vigyázz a szemed egészségére

A szem romlása, főleg irodai munkát végzők esetén gyakori jelenség, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel ezen is tudsz változtatni.
Állítsd a monitort szem magasságba, úgy, hogy ne tükröződjön rajta a fény, és ne álljon ferdén a számítógép monitorja. Ezen kívül érdemes évente szemészeti felülvizsgálatra járni, hogy biztos legyen a szemünk egészsége.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!