3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!


 

Könnyű vacsora receptek: minden édesanya álma. Tudjuk milyen nehéz egyensúlyozni a munka a gyerekek és a háztatás között minden egyes nap... nem könnyű!

Más dolog egy 8 órás munkahelyen helyt áll és más dolog mellette főállású anyukának lenni. A kettőt együtt csinálni... az már ez teljesen másik szint! Még nehezebb amikor már a munkahelyeden azon kell gondolkodnod mivel is etesd meg a családot este. De ne aggódj, van pár egyszrű megoldásunk erre a problémádra!

3+1 tipp a főzésre, amit minden anyukának tudni kellene:


Töltsd fel a készleteket

Az első tipp, hogy tárazz be bőven az alapanyagokból. Az egyik legjobb megoldás erre a havi egyszeri nagy bevásárlás, amikor tényleg mindent megveszel amire szükséged lesz a hónap során. Meglepő, de rengeteg időt és pénzt tudsz spórolni ezzel a módszerrel, hiszen, amikor "csak leugrasz valamiért" a boltba, akkor sosem csak azt az egy dolgot veszed... igaz?

Amikor indulsz a nagybevásárlása, gondold át milyen ételeket fogsz készíteni a hónap során. Minden szükséges hozzávalót vegyél meg, ezzel kivéded a "mit főzzek ma?" típusú kérdéseket. Ezen kívül, ha mégis lenne valami ami kimaradt a nagybevásárlás alatt, lesz időd elmenni megvenni a hiányzó alapanyagokat.

Bizonyosodj meg róla, hogy olyan alapanyagok mindig legyenek a konyhádban, mint a tészta, rizs, konzervek, zöldségek és esetleg fagyasztott gyümölcsök. A tészta, rizs és a konzervek nagyon sokáig elállnak, így emiatt nem kell aggódnod. A fűszerekről se feletkezz meg! Só, bors, pirospaprika kötelező szinte minden konyhában.

Csak egyszerűen!


Főzz gyorsan, egyszerűen, könnyen! Akármilyen tészta étel és a levesek is olyan ételek, amiket valóban rövid idő alatt tudsz tálalni (nyáron nyerő a gyümölcsleves!), és nem szükséges hozzájuk túl nagy energia befeketetés. A trükk, hogy a fő hozzávalók olyanok legyenek, amik könnyen megfőzhetőek és nem igényelnek túl sok előkészületet.

Néha az 1-2-3 hozzávalóból álló receptek elégnek bizonyulnak, hogy megmentsenek pár vacsorát. Amíg finom a gyerekek nem igazán szoktak megjegyzést tenni arra, hogy nem a legnehezebb, 5 órát igényló ragudat tetted eléjük. :) Ki tudja, talán az SOS melegszendvics lesz a kedvencük.

Készülj elő!

Gondolkodj előre, készülj elő. Ez rengeteg időt fog neked spórolni, például úgy, hogy amikor aznapi vacsorát készíted már tudod mi lesz a holnapi, és 2 ételt is meg tudsz főzni 1 nap alatt... hát nem csodálatos? :)

Mindezt egy kis odafigyeléssel elérheted.

Alakíts ki rutint!

Egy szuper rutin kialakítása nagyon sokat segíthet az egész családnak. Amennyiben például a péntek a tészta nap, mindenki tudni fogja mire számíthat, esetleg miben tud a segítségedre lenni.

Még a gyerekek segítségét is kérheted az ételek elkészítéséhez. Elővehetik az alapanyagokat, segíthetnek beönteni a tésztát a vízbe, vagy akár leszűrni. Ki mondta, hogy a vacsora egyedül a szülők dolga? ;)

Főzz extrán és készíts el két ételt is!

Az "extra főzés" egy kis csalás, amit nyugodtan megengedhetsz magadnak. Tegyük fel, hogy csirkés ételt készítesz. Süss egy kicsit több csirkét, mint amennyire ma szükséged van, és rakd el a többit holnapra! Nem muszáj ugyanazt az ételt tálalnod kétszer, de az egyik fő alapanyagot tudod használni, így már időt is spóroltál.

Természetesen akár egy ételből dupla adagot is főzhetsz... ez mehet is a hűtőbe és holnap elő vele, melegítsd meg és voilá! Vacsora tálalva.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!