5 + 1 tipp - Hogyan maradj motivált a mozgásban a pandémia alatt?

        

    A motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon is edzés "szerelmese" tudj maradni.

    De vajon, fél évvel a világjárvány kitörése után, hogyan tudunk motiváltak maradni?
A mai bejegyzésben 5+1 tippet osztok meg ennek eléréséhez, akár a rendszeres mozgás kezdetéről; újrakezdéséről; vagy folytatásáról legyen is szó.

    1. Tipp: Légy nyitott!

    Bár elég egyszerűnek hangzik, egy ilyen nem mindennapi helyzetben adaptálódnunk kell a lehetőségeinkhez. Jó pár edzőterem bezárt, rengetegen dolgoznak otthonról. Sokan kiestek a napi rutinukból; ahelyett, hogy azt néznénk mi mindent "vett el" tőlünk a járvány, próbáljunk arra koncentrálni milyen új lehetőségeknek nyitott ablakot a mozgásban.

2. Tipp: Keress online edzési lehetőséget!

    Amennyiben rendelkezel valamilyen sporteszközzel, máris közelebb kerülhetsz az online órákon való részvételhez. Imádod a fit-ball-t? Esetleg a súlyzós edzések szerelmese vagy? Ha otthon is tartasz ezekből egyet, irány a nappali, és máris edzhetsz! Ha nem vagy biztos magadban, keress egy témába vágó videót, és már kezdheted az edzést!
    Nincs eszközöd, vagy nem szeretsz egyedül mozogni? Keress online órát! Ma már szerencsére rengeteg lehetőség van a világhálón keresztül történő élő mozgásnak. Itt akár támogató közösségre is szert tehetsz, így sosem mozogsz egyedül. 😊 Amennyiben pedig Anyuka vagy, vagy olyan személy vagy akinek a napi rendje hektikus, így nem mindig ér rá fix időben mozogni - az online működő de visszanézhető videókat Neked találták ki.
    Szerencsére tudok egy szuper opciót mindezek kiváltására - a Munkahelyi Mozgás Youtube oldalán, illetve Facebookon (@munkahelyimozgas) is találsz a speciálisan ülőmunkát végzőknek kifejlesztett gyakorlatokat! 
    

3. Tipp: Mindig legyen célod!

    A motiváltság fenntartásához az egyik legjobb út a célok kitűzése. A kezdőknek egy jó tanács: csak lépésről lépésre! Nem kell rögtön 100 fekvőtámaszt csinálni. A cél lehet akár előbb napi 1 perc mozgás, majd 5, végül 10. 
    Sokaknak az a legkönnyebb, ha a heti/havi céljukat leírják - akár egy naptárba, vagy egy jegyzettömbbe - így mindig a szemük előtt van. Amennyiben úgy egyszerűbb, vond be a családot, vagy akár a legjobb barátnődet és találjatok ki egy mindkettőtök számára elérhető célt. Így nem csak magatokat, hanem egymást is bátoríthatjátok!

4. Tipp: Vedd elő a kreatív Éned!

    Már átöltöztél, a videó indításra kész, de nincs otthon kis súlyzó, vagy nem tudod mit kellene használnod támasztékként. Íme pár ötlet: a palackos víz, a könyvek, vagy akár egy hátizsák is szolgálhat súlyként, illetve a székek és asztalok szerepét se becsüld alá: kiválóan lehet támaszkodóként hasznosítani őket! 

5. Tipp: Felejtsd el a kifogásokat!

    Nem mindennap egyforma. Néha könnyen kelünk ki az ágyból, máskor még a friss kávé illata sem vesz rá, hogy felkeljünk. Így van ez az élet minden területén - s nem kivétel alóla a mozgás sem.
    Fogadd el, hogy nem mindennap akarsz majd mozogni, és bár kifogásokat könnyű gyártani, mégis emlékeztesd magad:
  • Mozgás után jobban fogod érezni magad!
  • Csak elkezdeni nehéz! Abban az esetben pedig, ha mégsem bírnád, bármikor megállhatsz.
  • Ha rendszeresen mozogsz, elmúlik a hátfájás, nem lesz nehéz kikelni az ágyból, és akár a sutyiban őrizgetett "motivációs farmer" is passzolni fog ;)
  • Határold be a mozgás időtartalmát - ha belegondolsz mi az az 5-10-15-30 perc? Juttasd eszedbe, hogy amint kész vagy, már mehet is tovább a nap. 

+ 1 Tipp: Jutalmazd meg magad!

    Sikerült az első 15 perc? Már 1 hónapja mozogsz rendszeresen? Ma is az edzést választottad a munkaidőbe beiktatott "pihenés" gyanánt?
Gratulálok! Ügyes vagy, csak így tovább! A kitartó munkáért pedig elismerés jár. 
    Lehet ez akár egy-egy kedves gondolat Magadnak, amiben elismered a munkásságod, vagy egy titokban hőn áhított könyv/ruha megvétele. 
Ezenkívül jó szívvel ajánlom; oszd meg az online "edzőtársaiddal", családoddal vagy barátaiddal is a sikered! Fogadok, Ők is büszkék lesznek Rád! 

    Végül pedig ne feledd: Maradj otthon, maradj egészséges, vigyázz másokra... és persze maradj motivált a mozgásban! :)







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!