Munkahelyi Ergonómia - I. rész

 


A világítás

Nézzünk egy kis jogszabályi hátteret:

A munkahelyi világításról a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet írja elő a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjeit.
Helyiségek természetes és mesterséges megvilágítása:
8. § (1) Lehetőség szerint biztosítani kell a munkahelyeken az egészséges és biztonságos munkavégzéshez elegendő természetes fényt, továbbá a munkavégzés jellegéhez és körülményeihez igazodó mesterséges megvilágítást.
(2) * Azokon a munkahelyeken, ahol állandó munkavégzés folyik, a munkavégzés jellegének és körülményeinek, a helyiség rendeltetésének és az ott végzett tevékenységnek megfelelő világítást kell biztosítani. A világítás mennyiségi, minőségi jellemzőit nemzeti szabvány határozza meg.
(3) A belső téri mesterséges világítás világítástechnikai jellemzőinek megfelelőségét rendszeresen ellenőrizni kell.
(4) A munkaterületeket magukban foglaló helyiségek és átjárók világító berendezéseinek kialakítása és elhelyezése nem jelenthet baleseti veszélyt az ott dolgozókra.
(5) Az olyan munkahelyeken, ahol a mesterséges világítás váratlan megszűnése veszélyeztetheti a munkavállalókat, automatikusan működésbe lépő, megfelelő erősségű biztonsági világítást kell biztosítani.
A megvilágítás megfelelő kialakítása alapvető munkakörülmény.
NÉZZÜK, MIKET ELLENŐRIZZ A MUNKAKÖRNYEZETEDBEN:
💡 A helyiségben az ablakok elhelyezése döntő jelentőséggel bír. A tűző, közvetlen napfény erősen rontja a képernyő láthatóságát.
💡Szemrontó hatású az is, ha a tükröződésbe az ablak előtti függöny is belelátszik, vagy egyenesen a napos ablakkal szemben ülünk. Ennek elkerülésére reluxák vagy sötétítőfüggönyök beszerzése ajánlott.
💡legideálisabbelrendezés, ha monitorunkat árnyékos helyre, hátlapjával a faltól 20 cm-re úgy helyezzük el, hogy az ablak jobbra (balkezeseknél) vagy balra (jobbkezeseknél) legyen.
💡 A reluxa, illetve a függönyök segítségével bármilyen időben szabályozhatjuk a helyiség természetes fényviszonyait.
💡mesterséges világítás kialakításakor a helyiség megvilágítására szórt, a munkaasztalra irányított fényeket alkalmazzunk.
💡Zavaró lehet, ha a mennyezetvilágítás elölről-fentről érkezik. Ennek a sima papírlapon például csillogás a következménye.

Ha még nem tetted, kövess minket az alábbi platformokon:
Facebook:
Támogató közösség, minden amit érdemes tudnod a munkahelyi mozgásról.
Youtube:
Hasznos gyakorlatok, amiket a munkahelyeden is tudsz végezni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!