2. rész - A helytelen testtartás nem marad büntetlenül... Segítünk, hogy elkerülhesd!

   A helytelen testtartás következményei I.




    A helytelen testtartás nem csak esztétikai probléma, komoly fizikális következményekkel is jár. Ahhoz, hogy ezeket el tudjuk kerülni, vagy mérsékelni tudjuk őket, dolgoznunk kell a helyes testtartáson, emellett pedig fontos a fizikai aktívitás is, kiemelten a már deformált területekre. 
Jó hír - a testtartást egy automatizmus - így változtatható. Lehet az első próbálkozások erőfeszítéssel járnak majd, és nem ritka, hogy akár kényelmetlenséggel is, hisz a testnek "idegen" ez az új fajta elrendeződés - viszont arra bíztatlak, ne hagyd abba! Egy kis kitartással csodákra leszel képes.
    Amennyiben nem vagy biztos benne, melyek lennének Számodra a megfelelő mozdulatok, keress meg bizalommal; ugyanakkor a Munkahelyi Mozgás facebook oldalán és Youtube-on számos videónkat megtalálod, amik pont az ülőmunkát végzőknek készült - azaz a leggyakoribb tartás hibák javításához szükséges mozgásokat tartalmazza!

Youtube:
Facebook:
Facebookon pedig van zárt csoportunk is, ahol rengeteg plusz információval látunk el. ;) 
    Jelenleg a havi témánk a "kezdet", amihez híven heti feladatot végzünk, ami a munkahelyen történő ülésből felállás munka közben - a lehető legtöbbször!

    Az előző cikkben górcső alá vettük a helytelen testtartás 4 leggyakoribb példáját (keresd a #helytelenülés keresőszóval), a következményekkel pedig most foglalkozunk. Sajnos gyakori, hogy a fájdalom "azonnali" mérséklésén kívül - amit sokszor fájdalomcsillapító bevétele, vagy krém használata jelent - nem foglalkozunk a hosszútávú megoldással: a megfelelő mozgással.
    A fájdalomcsillapítók ugyanis csak elnyomják a fájdalmat, valójában nem szüntetik meg azt. Ez csakis ideiglenes megoldás lehet a problémákra.
     A fájdalom a test reakciója, amely hosszú távon negatív következményeket von maga után.

   Leggyakoribb az izületi és izomfájdalmak, de ez csak a felszín. A helytelen tartás következménye az izmok teherbíró egyensúlyának felbomlása, amely egyrészről izomsorvadáshoz vezet - annál az izomnál amelyet a test elkezd "nem használni", másrészről izomhúzódáshoz, amely pedig annál az izomnál következik be, amelyik az elhanyagolt izom szerepét veszi át. Emellett a rossz testtaráshoz szorosan köthető betegség a porckopás, valamint a gerincsérv kialakulása is. 







    Második leggyakoribb okként a fejfájást említhetjük. Sokan egy-egy hosszú nap után hazaérve erős - akár migrénes - fefájásra panaszkodnak. Kiváltó oknak legtöbbször a nem elegendő vízfogyasztás jelölik meg; ez viszont nem mindig igaz. Természetesen fontos elmondani, hogy a kielégítő vízfogyasztás - napi minimum 1,5-2,5 liter víz fogyasztása, nélkülözhetetlen a test megfelelő működéséhez. Ámbár a  monitor előtt ülés, gépelés, hosszú órákon át tartó mozdulatlanság, és a helytelen szék-monitor-egér beállítás miatt, a vállakat sokszor felhúzva tartjuk, a fejet pedig előre billentjük - így a nyaki izmok a kelletténél nagyobb nyomás alá kerülnek, végül pedig a fájdalom kisugárzik a fejbe - ezért fejfájást érzünk.
    Nem lehet elégszer elmondani - a munkahelyi ergonómia - a munkaeszközök megfelelő beállítása rendkívül fontos. A témában már több cikk is készült, ezeket is vissza tudod keresni, de akár a segítségünket is tudod kérni az egyedi beállításhoz - a már feljebb említett Facebook oldalon.




    ... még foglalkozunk a helytelen tartás  következményeivel - jövőhéten jön a II. rész! 

   Tartsatok velünk!

  

    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!