5+1 FONTOS érv a mozgás mellett!

Miért mozogj? Miért fontos a mozgás? 

... és miért jó Neked?


    Jobban akarod magad érezni a bőrödben, több energiát szeretnél, vagy akár nyerni egy pár plusz évet az életben? Ezek a mozgás melletti érvek alapjai.

    A mozgás mindenkinek jót tesz, függetlenül nemtől, kortól, fizikai állapottól. Persze könnyű kifogást keresni egy-egy hosszú nap után... "majd holnap"; "mozognék de fáj a lábujjam"; "kicsit fáj a torkom de pénteken mindenképp elmegyek a tornára"... ugye ismerős?
     Ne aggódj, nem vagy egyedül! Legtöbbünk néha elcsábul - de a rendszeres mozgás pozitív hatásai mind fizikálisan, mind pedig lelkileg, nem hagyhatóak figyelmen kívül; ezért azt javaslom:

Kezdd el ma! Hidd el, nem bánod meg!

... még mindig nem győztelek meg?

Íme 5 érv a mozgás mellett!


1) A mozgás segít az egészségügyi problémák elkerülésében

    Aggódsz a magas vérnyomás miatt? Megszeretnéd előzni a szív -és érrendszeri problémákat?
Mindegy milyen a fizikai állóképességed vagy mekkora a súlyod, a  mozgás segít a "jó" koleszterin - azaz a high-density lipoprotein (HDL) - előállításában, így kivonja az egyes vérzsírokat mint az LDL-t azaz a "rossz" koleszterint (ami lerakódik az érfalra, akár elzáródást is okozva) a vérből és a májba szállítja azt, ahol feldolgozásra kerül. 

    Ezzel két legyet ütsz egy csapásra: a véráramlás egyenletes marad, így pedig csökkented a kockázatát a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Ezen kívül a rendszeres fizikai aktivitás segít csökkenteni a:

  • stroke
  • inzulin rezisztencia
  • magas vérnyomás
  • 2-es típusú diabétesz
  • depresszió
  • szorongás
  • egyes rák típusok
  • ízületi betegségek
kialakulásának esélyét.




2. A testmozgás növeli az általános energiaszintet

    Vár a mosás, takarítás, és még a boltba is el kellene menni... de te máris fáradt vagy?
Jó hír: a rendszeres fizikai aktívitás segíti az izomerő fejlődését, emellett pedig az állóképességet is jelentősen növeli.

    A mozgás ugyanis segíti az oxigén és a tápanyagok eljutását a szövetekhez, így a szív-és érrendszer megfelelő működését segíti. Így amikor a tüdőd és a szíved jobban kezd működni, az energia szinted magasabb lesz, így nem fog gondot okozni a heti mosatlant egy nap alatt letudni ;)...



3. A mozgás segít a nyugodt alvásban

Nehezedre esik elaludni? Sokáig forgolódsz lefekvés előtt? Sokszor kelsz éjjelente?
    A rendszeres testmozgás segíthet hamarabb elaludni, ezen kívül mélyebb alvást biztosít, és a jó alvás sem lesz már álom... Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni: Nem célszerű az alvási időhöz túl közel időzíteni a mozgást, mivel a hirtelen megnövekedett adrenalin szint gátolhatja az alvási folyamatot. Ezenkívül az edzés segít a biológiai ritmusunk rendben tartásában, így a napunk rendezettebbé válik.




4.  Segít a depresszió és a szorongás elkerülésében!

    Azoknál az embereknél akik rendszeresen mozognak kevesebb eséllyel alakul ki depresszió. A kortárs kultúra eredményeképpen problémáinkat inkább tüneteileg próbálják kezelni, mintsem hogy a mélyebb okokkal, összetettebb megoldásokkal foglalkoznának, így például a testmozgás fontosságával - mint a szorongás csökkentésének ellenszere. 

    Az aerob mozdulatok segítik a jobb közérzetet, mivel endorfint termelnek. Ezek köznyelven az "érezd jól magad" neurotranszmitterek, amik nagyjából 20 perc edzés után fejtik ki a hatásukat. Amennyiben pedig rendszeresen mozogsz, az általános mentális állapotod is javulni fog. 





5. A mozgás segít a testsúly kordában tartásában

    A testmozgás segít megelőzni a hízást, és segíti a fogyást. Amikor növeled a fizikai aktivitást, kalóriát égetsz. Minél nagyobb intenzítású mozgást végzel, annál több kalóriát égetsz - ilyen egyszerű!

A legjobb persze ha rendszeresen végzel mozgást, de ha nincs időd minden nap elmenni az edzőterembe, az sem gond. A kis mozgás is mozgás! Olyan apró dolgok is sokat segítenek, mint a lépcső használata lift helyett, vagy munkaközi szünetben pár perces mozgás

    A kulcs a követekezetesség és a rendszeresség!




+1 érv: A mozgás segíti az emlékezőképességet

A gyakori mozgást a tested számos rendszere azonnal meghálálja. Rengeteg új kutatást bizonyítja, hogy a mozgás segíti a kognitív funkciókat

    Kognitív funkciók alatt az értelmi működést értjük, aminek két csoportját különböztetjük meg: a közvetlen (érzékelés, észlelés, figyelem) és a közvetett (emlékezés, képzelet, gondolkodás) megismerő folyamatokat.

    A kutatások bizonyítják, hogy az edzés segíti a neuronok karbantartását, legfőbbképpen az agy memóriáért felelős részén. Ezért a pozitív hatásért nem is kell sokat tenned: már a mérsékelt tempójú sétálás is segíti az agy memóriáért felelős központját, a hippocampust. A kortizol (stresszhormon) általános csökkenése a memóriára is jó hatással van, ami szintén összefüggésbe hozható a jobb kedélyállapot és a szorongás csökkentésével, ami mind a rendszeres mozgásnak köszönhető!



Egy szó mint száz, mozogni nem csak egészséges; de jó a testnek és a pszichének is!

Amennyiben a cikk meggyőzött és máris készen állsz a mozgásra, csatlakozz hozzánk Facebookon!



Források:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389

https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201205/18-reasons-exercise

https://www.kardiokozpont.hu/koleszterinszint-emelkedes

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/mozgasszervi-betegsegek/mi-az-artritisz/2cqm8s7

http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/A_tanulasban_akadalyozottak/51_a_kognitv_kpessgek_rendszere.html

https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/why-we-should-exercise-and-why-we-dont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!