Segíts! Beállt a derekam! - A lumbágó okai és kezelése

 Mi is az a lumbágó? 
A válasz egyszerű: A lumbágó latin eredetű szó, jelentése: derékfájdalom.

A lumbágó legtöbb esetben hirtelen mozdulat vagy nehéz dolog emelése közben tör ránk, ekkor érzik legtöbben a villámcsapás szerű kínzó fájdalmat. Fontos leszögezni, hogy a lumbágó nem egy önálló betegség, hanem tünet, amelynek rendkívül sok kiváltó oka lehet. 



    A hirtelen megjelenő, bénító fájdalmat pedig a gerinccsigolyák közt húzódó ízületek blokádja vagy izomzúzódás okozhatja, ami nehezebb tárgyak emelésekor vagy hirtelen mozdulattól következik be a testben.

Meghökkentő ugyanakkor, hogy az ülő életmód negatív hatásai itt is felütik fejüket. Ugyanis a helytelen testtartás és ebből fakadó rossz ülő pozíció, arra készteti a testet, hogy egyenetlenül ossza el a rá nehezedő súlyt - ez pedig, mint korábbi bejegyzéseinkből tudjuk - testünk bizonyos izmait és ízületeit túlságosan megterheli, míg más izmokat sorvadásra és elgyengülése ítél.

    Ez az esetek egy részében akár panaszmentesen is bekövetkezhet, bár egyre ritkábban. Mert minél több időt töltünk ülő pozícióban úgy, hogy nem a megfelelő testhelyzetet párosítjuk hozzá, annál valószínűbb, hogy testünk valamely része fájni fog. Ezért is érdemes minden nap, a munkahelyen és azután is átmozgatni a testünket, melyre remek gyakorlatokat találsz a YouTube csatornánkon (Munkahelyi Mozgás - YouTube)!

Hogyan kapcsolódik össze a helytelen testtartás és a hirtelen fellépő hátfájdalom?

    Ahogy a helytelen ülőpozíció gyengíti az izomzatunk, egy-egy, a lumbális szakasznak túlságosan megterhelő mozdulat hirtelen fájdalomhoz vezet, így megmutatva mit is tud okozni a nem megfelelően karbantartott testünk. Megterhelő minden görnyedt pozíció, illetve előre hajoló helyzetből történő kiegyenesedés, vagy nagyobb emelés.

A lumbágó kezelése:

     A megfelelő kezelést a manuálterápiában vagy gyógytornában kell keresnünk. Remek gyakorlatokat ajánlj a FizioArt ebben a bejegyzésében (https://www.fizioart.hu/lumbago/.)

    Amennyiben pedig ennél többre vágysz, előzd meg a lumbágó kialakulását a Munkahelyi Mozgás tornás videóival vagy keresd a Fizio Art-ot (https://www.fizioart.hu/) ahol szintén hasznos információkat találsz a témában.


Forrás:

https://benu.hu/cikk/a-lumbago-okai-es-kezelese/
https://www.fizioart.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!