Minisorozat 3. rész - A helytelen testtartás következményei II.

A helytelen testtartás következményei II. 


  Az előző részben górcső alá vettünk két igen gyakori panaszt – az izom és ízületi fájdalmakat, illetve a fejfájást, amely szintén a nem megfelelő testtartás következménye.
Sokan nem tudnak arról, hogy a testtartás a test szinte minden részére hatással van; a tűdőre, a vérkeringésre, az izmokra, a gerincre... Ahhoz pedig, hogy az egészségünket fenn tudjuk tartani, ügyelnünk kell rá, hogy amennyire csak tehetjük próbáljunk vigyázni rá – ennek pedig legegyszerűbb módja, hogy megtanuljuk a helyes testtartást, és ügyelünk a testünk jelzéseire.

    Ehhez kapcsolódóan, a Munkahelyi Mozgás facebook oldalán – a hónap témájához kapcsolódóan, ami a kezdet – a héten is folytatódnak a „heti feladatok”. Most a munkaidőt megszakító mozgásra hívjuk fel a figyelmet: minden órában állj fel 1-2 percre. Lehet ez akár egy nyújtózás erejéig vagy amíg az iroda szellőzése folyik. 
     Amennyiben érdekelnek a kifejezetten ülőmunkát végzőknek kifejlesztett gyakorlatok, szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, és érdekelnek az extra tartalmak, mint például a heti feladatok, vagy az általunk szervezett kihívások – kérlek csatlakozz hozzánk facebookon: 


 Íme tehát a folytatás:    

A meglepő panasz: az oxigénhiány.  

    Bár sokan a megfelelő testtartást nem veszik komolyan, olyan ijesztő következmények egyikét is okozhatja, mint a nem megfelelő oxigén mennyiség. Miért fontos ez? Mert az oxigénhiány befolyásolja a kedélyállapotunkat - fáradtnak, levertnek érezhetjük magunkat. 
    Illetve ennél is súlyosabb panaszokat okozhat: az anyagcserét és a vérkeringést, sőt a bőrünk állapotát is negatívan befolyásolja, valamint ezek eredményekét számos krónikus betegség kockázatának tehetjük ki magunkat.   

    


    Utolsóként a mellkasi nyomást és szívpanaszokat érdemes megemlíteni. A görnyedt testtartás összenyomja a belső szerveket, így a rekeszizmokat is, ami gátolhatja a szívet a megfelelő pumpálásban. Ez egy rendkívül komoly érv a rossz testtartás ellen. Bár ez és az ehhez hasonló panaszok csak évek – vagy akár évtizedek után szoktak jelentkezni; ahogy mondani szokták – ami késik nem múlik. Nem szokatlan, hogy az évtizedek óta púpos embereknél szívritmuszavar alakul ki – ugyanezen okból kifolyólag.



      Foglaljuk össze a rossz testtartás negatív következményeit;  

- tinédzsereknél az egyoldali terhelés miatt (iskolatáska egyoldali hordása) gerincferdülés alakulhat ki, 
- felnőttkorban a púposság kialakulása, 
- oxigénhiányos állapot kialakulása,
- fejfájás és migrénes fájdalom fennállása,
- izom -és ízületi fájdalmak,
- valamint szívpanaszok  tudhatóak be a helytelen testtartásnak.  

Mit tehetsz magadért, mit tehetsz az egészségedért? 
    Keress fel minket, így segíthetünk Neked a helyes testtartást megtanulni. A legfontosabb ugyanis, hogy egy ehhez értő szakemberhez fordulj, aki meg tudja mutatni Neked, hogy tudsz helyesen ülni, és segít a szokás kialakításában is.
    Hidd el, a tested meghálálja!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!