ÚJ Mini sorozat - A tested alkalmazkodik ahhoz a testtartáshoz, amit a nap túlnyomó részében felveszel...

 1. rész

Tudod milyen a "helyes testartás?"


    Kezdjük a tényekkel.
        Ha jó pozícióban ülünk, nem érzünk fájdalmat. Amikor helytelenül ülünk, igen. 
   De vajon tudjuk, hogy kell helyesen ülni?


    Az egészséges gerincgörbület gyermek korban kialakul, ámbár a degeneratív elváltozások már nem sokkal ezután kezdetét vehetik.

    Legtöbbünk napi 8-10 órát ül a munkahelyén. Ahhoz, hogy ebben az időszakban fájdalommentesen tudjunk "létezni", helyesen kell ülnünk. Ez pedig amennyire egyértelműen hangzik, annyira nem az.
"Rossz ülés" esetén viszont az izmokra, izületekre, tokokra egyenletlen terhelés jut, így amikor rossz testartásban ülünk, állunk vagy fekszünk, az megterheli az izmokat, az ízületeket és az ínszalagokat. Ez fájdalmat és károsodást okozhat, például hát-, nyak- és vállfájást.

   Egyre gyakoribb, ezáltal még inkább aggodalomra adó következmény a porckorongok kopása, vagy akár sérv kialakulása a gerinc mentén.
Ez a nem megfelelő tartás miatt kialakuló túlterhelődés miatt alakul ki, amely bármennyire is meglepő, "egyszerű" testtartás javítással, és megfelelő mozgással megelőzhető - vagy amennyiben ezen tünetek valamelyike már megjelent - nagymértékben mérsékelhető.

    Mielőtt bele vágnánk a helyes -és helytelen ülés kivesézésébe, hadd ajánljam Neked a havi tematikához - ami a kezdet - kapcsolódó heti feldatot:  
Amikor csak lehet, álljatok fel az asztaltól! Cél: minél többször tegyétek meg a nap folyamán! 

Kezdjük előbb a helytelen ülés minta példáival:

1) Laza, "hanyag" ülés

    Ilyen, amikor "belehuppanunk" az irodai székbe... és úgy is maradunk. A hanyag ülés megtévesztő: sokáig nem okoz diszkomfort érzetet, de idővel növeli a nyomást a már érzékennyá vált izmokon, így fájdalmat okoz. 

    Szokd meg a helyes ülést! A legfontosabb, hogy a "huppanás" helyett, már a leülés pillanatában figyelj oda a helyes testtartásra. Először kényelmetlen lesz, de hidd el - ennél jobbat nem is tehetnél az izmaid, izületeid és a gerinced védelmében!


2) Hiperlordózis


A hiperlordózis olyan állapot, amelyben a hátgerincben túlzott gerinc görbület van.

Ez egy fordított C alakú görbét hoz létre az alsó-hátsó régióban, ott ahol a gerinc a fenék fölé görbül. Ez a fajta helytelen testtartás gyakori az ülőmunkát végzők körében, így mindenképp érdemes megbizonyosodnunk arról, mi így ülünk-e.

Amennyiben Te is így ülsz, mindenképpen ajánljuk a hát -és comb izmok mozgatását, nyújtását, ezzel elősegítve a deformítás javítását.





3) Görnyedt ülés

Görnyedt ülésről vagy testtartásról akkor beszélünk, ha ülés közben a medence előre van billetve, ezáltal a hát alsó része elveszíti természetes görbélyét, és egyenessé válik. Emellett a hát felső szakasza szintén befelé dől, így egy C betűt formázva a gerincünkből.
    Ez a fajta derfomitás általában az izmok egyensúlyhiánya okozza, ezzel arra ösztönözve a testet erre az ülés helyzetre. Hosszú távon a nyak és a hát felső részén érezzük a fájdalmat.

A görnyedt ülés "ellenszere" a nyak és és a hátsó hátizmok megerősítése.



4) "SMS-nyak"

    Ez a testtartás biztosan nem lesz idegen számodra sem. A XXI. század ártalma, hogy legtöbbünk görnyed mobilozás vagy tablet esetleg laptop használat közben, ennek az új deformitásnak a neve pedig "SMS-Nyak".

    Ennek kiküszöbölésére a hát, nyak, és mellkas nyújtását, és természetesen a helyes testtartás alkalmazását ajánljuk, illetve - bár sokan erre nem fordítanak kellő figyelmet - a munkahelyi ergonómia helyes alkalmazását! A munkahelyi ergonómiáról találsz cikkeket a blogon, csak írd be a keresőbe. :)



Már látom, ahogy kérdezed, oké-oké... na de milyen a 'helyes ülés?"

Íme a válasz:

Helyes ülés (támla nélküli széken):
  • talp a földön
  • medence előre billentve
  • mellkas kiemelve
  • nyak-fejtető fölfelé nyújtózik
Ülés támlás széken:
  • A szék ülőfelületén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a medencénk tetejét, vagyis a derekunkat a széktámla alsó részén.
  • A szék ülőfelülete ne legyen hosszabb, mint a combunk, hogy a szék ülőfelületének eleje ne nyomja a térdhajlatunkat (így nem nehezíti el a térdhajlatban futó erek keringését). A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hossza, hogy a talpunk kényelmesen a földön pihenjen.
Ülés számítógép előtt:
A helyes ülés ismérvei:
  • A szék ülőfelületén teljesen hátracsúszunk, így a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodik.
  • A szék ülőfelülete nem nehezíti a térdhajlatban a keringést, a láb kényelmesen a földön pihen.
  • Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a helyes ülés mellett az asztalon levő számítógép-billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudjuk kezelni, csuklónkat meg tudjuk támasztani.
  • A képernyő az asztalon úgy helyezkedik el, hogy a billentyűzet és a képernyő felváltott figyelése nem terheli a nyakat fölöslegesen nagy mozgásokkal.



forrás: www.gerinces.hu



Facebook:
https://www.facebook.com/munkahelyimozgas

Youtube:

Instagram:




    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!