Új sorozat! - ASZTALHOZ KÖTVE 1. rész

 Irányelvek az ülőmunkát végzőknek

1. rész - A bevezető


    Amennyiben már elolvastad a címet, biztosan azt gondolod: Mire ez a nagy felhajtás? Miért ilyen komoly ez a cím?... Félni az üléstől? Badarság...

    Bár azt mondhatnám, nem komoly a helyzet, és a cím csak egy túlzó reklámfogás. De nem így van. 
Dr. Kelly Starrett az Asztalhoz kötve c. könyvének bevezetőjét azzal kezdi, hogy az ülés pont olyan ártalmas mint a cigarettázás. Majd azzal folytatja, hogy egy amerikai elhízás klinika igazgatóját idézi, aki szerint az ülés nem olyan mint a dohányzás... sokkal rosszabb. Dr. Levine ugyanis azt gondolja, hogy "halálra üljük magunkat", és az ülés okozta káros hatásokba többen halnak be mint akár a HIV fertőzésbe.

    Kutatók egy nagyobb csoportja úgy gondolja, hogy már akár napi 2 óránál több ülés is növeli a daganatos elváltozások, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések számát, s ezen kívül számos egyéb betegség előkapuját képezi. Ennél is érdekesebb adat, hogy 25 éves kor felett minden TV nézéssel töltött óra, több mint 20 perccel rövidíti meg a várható élettartamat.
Természetesen nem arról van szó, hogy nem lehet ülni. Az ülés alapvetően jó - ha nem visszük túlzásba. Csak sajnos, nem nehéz túlzásba esni.
    Most biztosan azt gondolod: hogy lehet ilyen rossz az ülés, mikor ennyire kényelmes? Sajnos az érzet becsapós. Az ülő pozíció alapvetően kényelmesnek tűnhet, viszont ha túl sokáig van a testünk így, az izmok "kikapcsolnak", emiatt pedig a törzsünk nem biztosítja a gerincünknek a megfelelő alátámasztást. Mi ennek a következménye? Hát és gerincfájdalom, ízületi problémák. Miből tudhatod, hogy amit írok mind igaz? Gondolj csak bele: hány olyan kollégát, barátot vagy családtagot ismersz akinek nem fáj vagy fájt a háta mióta ismered? Biztos vagyok benne, hogy egy kezeden meg tudod számolni őket.
    
    Az emberek alapvetően létezésüktől kezdve mozgásra lettek "teremtve", legalábbis életük, és napjaik legnagyobb részében mozogniuk kellene. Tulajdonképpen a XI. század negatív hatása az állandó "ücsörgés". Ülünk reggel indulás előtt, például reggelizés közben, vagy kávézáskor; ülünk a munkába vezető úton a kocsiban, vagy a tömegközlekedési eszközökön; majd beérkezünk a munkahelyünkre, és ülve töltjük a következő 8-10 órát.. amint lejár a munkaidőnk elindulunk haza, majd a hazafelé vezető utunk nagy részét szintén ülve töltjük, ezt követően otthon - mivel fáradtnak érezzük magunkat - a nap végi levezetésként ülünk a TV nézés közben vagy olvasáskor.
     A probléma tehát ez az üléssel... hogy EGYFOLYTÁBAN csináljuk. Kevesen tudják tartani a mérsékletességet, és ami azt illeti - nem is könnyű tartani, mivel a modern világunk a látszólagos kényelmet helyezi előtérbe, s ehhez minden lehetőséget biztosít számunkra. Változtatni pedig nem könnyű! Ezért olyan veszélyes a túlzótt ülés, és ezért tartja számon a WHO az ülést a 4. legveszélyesebb megelőzhető halálozási oknak a világon.

    Kelly, a könyv szerzője, alaposan utána járt annak, miért is olyan veszélyes az ülő pozíció. Több kutatásban is részt vett, ahol élvonalbeli sportolókkal vagy épp vadászpilótákkal dolgozott; akik rendszerint panaszkodtak hát és derék fájdalomra. Eleinte egy nagyobb ok után kutattak, amit egy laikus is súlyosnak vélne - majd a kutatás alá vont személyek napirendjében egy közös tényezőt találtak: A napjuk nagy részét - az edzésen kívül - ülve töltötték. Ezen pedig a "kompenzáló" napi több órás edzés sem segített, s hosszú távon nem csak fájdalmakat okozott, hanem a teljesítőképességet is rontotta.

    A legutóbbi mini sorozatunk a helytelen testtartásról és annak kiküszöböléséről szólt. A címe: "A tested alkalmazkodik ahhoz a testtartáshoz, amit a nap legnagyobb részében felveszel". A cím kifejező és valós tényt mutat be: a testünk ugyanis megjegyzi azt a testtartást amit a nap legnagyobb részében a testünk felvesz; és minél hosszabb ideig vesszük fel a rossz testtartást, annál nehezebb a testünket "leszoktatni" róla. Nem véletlen, hogy szeretnénk Titeket megtanítani a helyes testtartásra - és ülésre. Ugyanis bár az ülés hosszú időn keresztül semmiképpen sem egészséges, mégis amennyiben megfelelő ideig és megfelelő, azaz helyes pozícióban tesszük azt, nem ártunk az egészségünknek. Emlékeztetőül: a helytelen testtartás összenyomhatja az olyan létfontosságú szerveinket, mint a tüdő és a szív, ezáltal oxigénhiányt valamint szív-és érrendszeri betegséget okozva, ezek pedig nem az egyedüli káros következménye a helytelen testtartásnak.

 Van tehát pár okunk, hogy oda figyeljünk mennyit és hogyan ülünk, s hogy megéri-e apró de jelentőségteljes változtatásokat eszközölni az életünkben.

Ilyen apró, de jelentőségteljes változtatást próbálunk mutatni számotokra Mi is! Instagrammon október 19-től InstanTipp-eket osztunk meg veletek, amikkel azonnal korigálni tudjátok a helytelen testtartást. Keresd a @munkahelyimozgas-t az instagrammon, nyomd meg a követés gombot, így biztosan nem maradsz le!


forrás:brightonsportstherapy.co.uk

Forrás: Dr. Kelly Starrett: Asztalhoz kötve, Édesvíz kiadó, Budapest


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!