Fáj a csuklód? Ez az oka az irodai munkát végzők rémálmának!

Tisztázzuk. Irodában ülsz, és számítógépen dolgozol? 

Ülőmunkát végzel, és a nap nagy részében ugyanolyan pozícióban ülsz?

Sokszor szenvedsz csukló vagy kéz fájdalomtól?

Magadra ismersz? Akkor valószínűleg te is a "kattintás betegségben" szenvedsz.


    A kattintás betegség - hivatalos nevén Kéztőalagút szindróma - beceneve elsőre kissé megtévesztő, ugyanis nem csak a számítógép előtt ülőket érinti, viszont náluk fordul elő leggyakrabban.

    Kialakulásának oka igen egyszerű: Ülés, monoton munkavégzés közben a testet egyenetlen terhelés éri, ami nem kíméli a végtagokat sem, így törvényszerűen a csukló is egyenetlen terhelés alá esik. Emellett pedig a csukló nincs megfelelően alátámasztva, így a terhelés fokozódik, a helytelen kéztartás pedig megadja az utolsó löketet a Kéztőalagút szindróma kialakulásához.


Tünetek:

    A kéztő-alagút szindróma tünetei jellemzően a kéztő és a csukló zsibbadása, később fájdalma, és a tenyér elerőtlenedése. Ezek a tünetek annak tudhatóak be, hogy az egyenetlen nyomás következtében a kéztőben található inak megduzzadnak, és nyomás alá helyezik az alattuk futó idegeket. Sokaknak láthatóvá is válik a duzzadás, így "megkönnyítve" a diagnosztizálást.


A kéztő-alagút szindróma kezelése:

    Tartsuk be a munkahelyi ergonómia szabályait. Erről itt bővebben is beszéltünk: (https://munkahelyimozgas.blogspot.com/2020/09/munkahelyi-ergonomia-iii.html)
Válasszunk megfelelő irodai széket, állítsuk be az asztalt és a monitort megfelelő magasságba és távolságba. Ezen kívül pedig a kezünket tartsuk megfelelően a billentyűzet használata közben. Erről készítettünk egy ábrát:

A megfelelő kéztartás mellett pedig ügyeljünk arra, hogy az ujjakat és a csuklót megfelelő időközönként mozgassuk át, és amennyiben úgy érezzük ez sem elég, érdemes beszerezni speciális, párnázott egérpadot is. Visszatérő vagy súlyosbodó fájdalom esetén pedig érdemes orvoshoz fordulni.





források:

https://bhc.hu/betegsegek/alagut-szindroma/

https://hrdoktor.blog.hu/2017/05/02/a_szamitogepes_munka_egyik_jellegzetes_artalma_a_kattintas-betegseg


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!