Sokkoló, de ez a betegszabadság leggyakoribb oka!

     Közeledik az év vége, mindannyian fárasztóbb napoknak nézünk elébe. Sokan pont ilyenkor betegednek le, kiesnek a munkából, pont mikor még leginkább szükség lenne egy utolsó löketre a megérdemelt szabadság előtt.



    De mi az az ok; az a gyakori probléma, aminek következtében legtöbbször betegszabadságra kényszerülünk?

Meg fogsz lepődni: A derékfájás! Várjunk csak... Talán nem is olyan meglepő. Biztos vagyok benne, hogy a te kollégáid, közeli barátaid közül is vannak páran akik folyamatosan hát-és derék vagy nyak fájdalomra panaszkodnak, és sokszor még fájdalomcsillapítók szedése ellenére sem tudnak megszabadulni tőle.

Kutatási adatok azt mutatják, hogy a népesség 65-90%-a szenved hosszabb vagy rövidebb ideig tartó hátfájástól. De mi ennek az oka?

  • A helytelen testtartás
  • Helytelen vagy túlzott ülés
  • Rosszul megválasztott ergonómiai eszközök
    A helytelen testtartásra szinte minden cikkünkben vissza utalunk, így biztosan láthatod: hihetetlenül fontos szerepe van az életünkben annak, hogyan tartjuk magunkat! Miért? Mert így minden egyes testrészünk, minden belsőszervünk a megfelelő helyén van, funkciójukat helyesen tudják betölteni, így megkíméljük magunkat nem csak a mozgásszervi betegségek jelentős részétől, hanem olyan lehetséges szövődményektől is, mint az oxigényhiány vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A helytelen ülésről is volt már szó többször is, de most a helyes ülésre szeretnélek Téged emlékeztetni:

Helyes ülés támla nélküli széken:

  • talp a földön
  • medence előre billentve
  • mellkas kiemelve
  • nyak-fejtető fölfelé nyújtózik
Ülés támlás széken:
A szék ülőfelületén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a medencénk tetejét, vagyis a derekunkat a széktámla alsó részén.
A szék ülőfelülete ne legyen hosszabb, mint a combunk, hogy a szék ülőfelületének eleje ne nyomja a térdhajlatunkat (így nem nehezíti el a térdhajlatban futó erek keringését). A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hossza, hogy a talpunk kényelmesen a földön pihenjen.

Ülés számítógép előtt:
A helyes ülés ismérvei:
A szék ülőfelületén teljesen hátracsúszunk, így a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodik.
A szék ülőfelülete nem nehezíti a térdhajlatban a keringést, a láb kényelmesen a földön pihen.
Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a helyes ülés mellett az asztalon levő számítógép-billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudjuk kezelni, csuklónkat meg tudjuk támasztani.
A képernyő az asztalon úgy helyezkedik el, hogy a billentyűzet és a képernyő felváltott figyelése nem terheli a nyakat fölöslegesen nagy mozgásokkal.

    Most pedig térjünk át a túlzott ülésre! Túlzott ülés alatt pedig azt értem: képesek vagyunk egy nap akár 13-16 órát is ülve tölteni! Szinte az egész napot, ami hihetetlenül káros, és nem mellesleg csökkenti az energiaszintünket, az állóképességünket, valamint tanulmányok azt is kimutatták, hogy csökkentheti a kreatíviásunkat is!

Rosszul megválasztott eszközök:

    Ez alatt azt értjük, hogy hiába van az irodádba, vagy az üzlethelyiségben asztalod és széked, ha nem jó minőségűek, nem megfelelően vannak beállítva és nem tudod, hogyan kell rendeltetésszerűen használni őket.
    Ideális az álló asztal lenne mindenkinek, mert álló testhelyzetben el tudjuk kerülni az ülés okozta negatív hatásokat. Ugyanakkor ha erre nincs lehetőséged, akkor is fontos, hogy rendesen be legyen állítva a monitorod, a székeden való ülés közben alkalmazd a helyes ülés szabályait, illetve a széked maga is helyesen legyen beállítva!

Amennyiben nem szeretnél pont az ünnepek előtt te is betegszabadságra kényszerülni hát-és derékfájdalom miatt, tarts be ezt a pár szabályt! 
Ne feledd, a gerinced meghálálja!


Források:
www.gerinces.hu
https://piacesprofit.hu/tarsadalom/meglepo-de-ez-a-munkakeptelenseg-leggyakoribb-oka/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!