Búcsúzz el a derék és -csípőfájdalomtól!

 A derékfájdalom az egyik leggyakoribb ok amivel orvoshoz fordulunk. Érdekes adat, hogy az amerikaiak közel 80%-a fordul élete során ezzel a problémával orvoshoz. Bár azt mondhatnánk, hogy hazánkban ez a szám kedvezőbb; de a magyarok között is ez a leggyakoribb oka a betegszabadságnak.

Legtöbbször a derék-és csípőfájdalom oka valamilyen sérülés, amely a egy-egy hirtelen mozdulatnak köszönhető. Ezeknek a következménye általában izom rándulás vagy ficam.




Az akut fájdalom pár naptól több héten keresztül is tarthat, míg krónikus fájdalomról akkor beszélünk, ha ez az időtartam meghaladja a 3 hónapot.

Leggyakrabban a 30 és 50 év közöttieknél fordul elő; ez annak köszönhető, hogy az évek múlásával csökken a folyadék a gerincben a csigolyák között. Ezenkívül ahogy idősödünk, könnyebben veszítünk izmot, amely segítene a gerincnek az egyenletes súlyelosztásban, így mindenképp ajánlott a hátizmok erősítése és megfelelő ergonómikus eszközök használata a derék-és csípő fájdalom elkerülésére.

Melyek a leggyakoribb okai a derék-és csípő fájdalomnak?

Izomsérülés

A hátsó izmok és szalagok a túlzott aktivitás miatt megnyúlhatnak vagy elszakadhatnak. A tünetek közé tartozik a hát alsó részének fájdalma és merevsége, valamint izomgörcsök. A pihenés és a fizikoterápia segíthet a tünetek kezelésében.

Nem megfelelő gerincgörbület

A scoliosis, a kyphosis és a lordosis mind olyan állapot, amely rendellenes görbületeket okoz a gerincben. Ezek vagy veleszületett állapotok, vagy az évek során a helytelen testtartásnak köszönhetőek. A rendellenes görbület fájdalmat és rossz testtartást okoz, amely tovább ront a tüneteken, így amennyiben lehetőség van rá, érdemes a megfelelő gyakorlatokat alkalmazni a tünetek egyhítésére.

Ülőideg gyulladás

Ez általában akkor fordul elő, ha kialakuló porckorongsérv van, és a porckorong megnyomja az ülőideget, amely begyullad a nyomás hatására. Az ülőideg köti össze a gerincet a lábakkal, így ebben az esetben a lábunkban égető vagy szúrkáló fájdalmat érezhetünk.

Az Adventi 1 perces videóinkban, a Munkahelyi Mozgás - az egészséges gerincért alapítója, Szaláncziné Réka ad 21 napon keresztül tippeket és tanácsokat ülőmunkát végzőknek. 

Amennyiben tetszett, kérlek nyomj egy like-ot Youtube-on a videó alá!

Amennyiben kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

https://www.facebook.com/munkahelyimozgas
munkahelyimozgas@gmail.com



Forrás:
https://www.healthline.com/health/low-back-pain-acute#diagnosis
https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/lower-back-pain-symptoms-diagnosis-and-treatment

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!