Szüntesd meg a nyakfájdalmat egyszerűen!

 A nyak - vagy a nyaki gerincszakasz - az idegek, a csontok, az ízületek és az izmok összehangolt hálózata. Fontos feladata, hogy támogatást és mobilitást biztosítson a fej számára, ugyanakkor fájdalomközponttá alakulhat át az ülőmunkát végzőknek.

Számos oka lehet a nyakfájdalomnak; lehet ez például valamilyen irritáció az idegpályák mentén, amely kihat a vállra, illetve akár a karra és a tenyérre is. Ennek megjelenési formája lehet a bizsergés, zsibbadás, vagy tűszűrásszerű fájdalom. Ezenkívül előfordulhat, hogy a gerincvelő mentén alakul ki valamilyen irritáció - ez általában inkább a lábban okoz fájdalmat a nyaki részen kívül.



Akut vagy krónikus nyakfájás?

A nyaki fájdalom eltarthat pár napig vagy akár hétig is, de ha folyamatos, több hónapja fennálló fájdalommal küszködnél, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

A nyakfájdalom lokációja korlátozódhat egy pontra is vagy akár kiterjedt is lehet, így például fejfájást is okozhat. Más esetekben inkább lefelé sugárzik ki a fájdalom, ilyenkor érezhetjük a nyak-váll-hát együttes fájdalmát.

Mi áll a nyakfájdalom hátterében?

Kiváltó oka lehet, egy hirtelen rossz mozdulat miatt kialakuló húzódás, vagy rándulás, de akár egy hosszabb folyamat következményeként is megjelenhet - erre remek példát szolgáltat, hogy az éveken át tartó helytelen ülőpozíció is okozhat krónikus nyakfájást!

Ezeken kívül még jellemzően nyakfájdalom alakul ki, amennyiben:

- túl sokáig sokáig tartod magad ugyanabban a pozícióban munka közben

- rosszul tartod a nyakad alvás közben

- feszíted a nyakad edzés közben



Hogyan kezelhető a nyaki fájdalom?

Legtöbb esetben elegendő egy kis odafigyelés, és otthoni kezelés a fájdalom enyhítésére: ilyen lehet a jegelés, pihenés, óvatos masszázs a fájó részen, illetve a helyes testtartásra való következetes odafigyelés. Amennyiben ezek nem segítenek, a következő lépés általában fizikoterápia, vagy injekciós kezelés, ehhez azonban mindenképpen érdemes orvos vagy megfelelő szakértő felkeresése!

Az Adventi 1 perces videóinkban, a Munkahelyi Mozgás - az egészséges gerincért alapítója, Szaláncziné Réka ad 21 napon keresztül tippeket és tanácsokat ülőmunkát végzőknek. 

Amennyiben tetszett, kérlek nyomj egy like-ot Youtube-on a videó alá!

Amennyiben kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

https://www.facebook.com/munkahelyimozgas
munkahelyimozgas@gmail.com



Forrás:
https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/all-about-neck-pain
https://www.healthline.com/health/neck-pain
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!