Elfoglalt anyukák: Íme az edzéstervetek!

 Te is az elfoglalt anyukák táborát erősíted, akinek az időhiány, a munka, a gyerekek és háztartás vezetése mellett nem találja sem az időt, sem a helyet a mozgásra?

Most olyan tanácsokkal látunk el, amiket hozzád hasonló, idő -és alváshiánnyal küzdő anya társaid osztottak meg velünk!



"Nincs időm se munka előtt, sem utána mozogni."

A férjed messze dolgozik, vagy a gyerekeket viszed-hozod a különórákra, te pedig ismét az utolsó helyre szorulsz? Természetesen tudjuk, hogy a kisgyermekes időszak néha erről szól, épp ezért azt mondjuk: Neked a munkahelyi mozgás való! El is mondjuk, hogyan: vedd elő az edzőcipőd azon a napon, amikor tervezed a mozgást, és irány a munka; amennyiben gyalogtávolságon belül dolgozol, beszéld meg a férjeddel, hogy ő fuvarozza aznap a gyerekeket, te pedig sétálj!

Persze, amennyiben ez nem lehetséges, íme a következő megvalósítandó feladat: lift helyett irány a lépcső. Az emeleten a meetingek közti szünetekben tudsz sétálni, vagy az ajtót használva fekvőtámaszokat végezni. Mindemellett használhatod az általunk, kifejezetten ülőmunkát végzőknek kifejlesztett videókat is, amelyeket a YouTube csatornánkon találsz. (https://www.youtube.com/channel/UCAkSDh18nArsiRjY3EqNn1Q)

Extra tippek:

  • készülj előre: dobj be egy dezodort és egy hajgumit a táskádba
  • légy elnéző magaddal: amennyiben valamiért elmarad az aznapi mozgás, tedd át másik napra - nem kell emiatt bűntudatot érezned!
"Megtaláltam a tökéletes edzőtársaimat: a gyerekeimet!"

A férjed külföldön dolgozik vagy egyedülálló anya vagy, akinek a családja nem a szomszéd városban lakik? Neked sem kell lemondanod a mozgás öröméről! Két módszert is ajánlunk számodra, amely gyerekekkel is kivitelezhető: egyrészt vannak gyermekbarát fitness órák is, ahol egyáltalán nem probléma, ha fel-fel tűnnek edzés közben; ilyen a Munkahelyi Mozgás társoldala, a Gerinckímélő Edzések által tartott órák is, ahol Zoom-on keresztül online tudsz mozogni hasonló helyzetben levő anyukákkal is. (https://www.facebook.com/gerinckimeloedzesek)

Ezen felül, minden gyermekes anyuka jól ismeri a "levegőztetés" fogalmát, hiszen a gyerkőcök imádnak a szabadban lenni, és ilyenkor általában egyébként is mellettük lennénk: használd ki ezt az időt és csinálj guggolásokat, esetleg planket! Így összekötheted a kellemest a hasznossal. ;)

Extra tippek:
  • A Gerinckímélő Edzések oldalán még tudsz jelentkezni a februári blokkra, vagy az anyukák körében nagy népszerűségnek örvendő 7 hetes RTM alapozó kurzusra, amely február 5-én indul.
  • Nincs eszközöd? Nincs is rá szükséged! A plankek és guggolásokhoz nincs szükség semmilyen kiegészítő eszközre, így nyugodtan tudod őket szabadtéren is végezni.
  • Amennyiben futóbabakocsit választasz, még futni is el tudsz menni amíg a kicsi élvezi a kilátást!
"Megtaláltam a csapatom, és ők motiválnak!"

Szülés után +20-30 kilóval nehezen találunk vissza önmagunkhoz. Sokat számít az is, milyen családban növünk fel, milyen mintát látunk a mozgás vagy az egészséges étkezést tekintetében.
Ugyanakkor valljuk be, sokszor az egészséges életmód háttérbe szorul, és csak újra bele akarunk férni abba a farmerba ami olyan jól állt...
Ilyenkor érdemes érdeklődni az anyuka társaknál, esetleg facebook csoportokban, ki milyen edzésformát végez és hol. A közös pont mindig motiváló, főleg ha ugyanazokkal a napi problémákkal szembesültök, így együtt is tudtok majd nevetni a mindennapi élet "nehézségein". :)

Extra tippek:
  • Google-be is érdemes beírni a "bababarát óra" kifejezést, a találatok között biztosan sok hasznos tartalmat találsz majd.
  • Az RTM óra kifejezetten szülés után levő nőknek lett kifejlesztve, ráadásul legtöbb helyen bababarát óra keretein belül vehetsz rajta részt, így van ez a már fentebb említett Gerinckímélő Edzéseken is, de bármelyik közeledben levő RTM oktató tud neked ebben segíteni.
  • Kövess fitt anyukákat instagrammon! Motiválóan fognak hatni rád :)
  • Írj be a helyi facebook csoportba, hátha valamelyik közeledben élő anyuka is épp partnert keres az edzéshez!
"Korán kelek... úgy értem nagyon korán..."

Ezt a tippet akkor ajánljuk neked, ha bírod a korán kelést... :) A gyerekek általában 6.30-7.00 magasságában kelnek, így nehezen illeszthető be pont munka elé a mozgás, hiszen ez a legsűrűbb része a reggeli rutinnak.
Itt az idő, hogy kipróbáld milyen 5-kor kelni. Igen. :) Kb. ekkor kell kelned ahhoz, hogy egy kényelmes edzést el tudj végezni, úgy, hogy senki ne háborgasson.
Hidd el, nem lesz olyan vészes, főleg ha rájössz, hogy így már nap elején letudod a mozgást, jutott magadnak egy kis "énidő", és energiával telve vághatsz neki a napnak.

Extra tippek:
  • Találd meg a helyed a házban. Keress magadnak egy kényelmes, viszonylag tágas helyet, ahol esetleg előre el tudod helyezni az eszközeidet (pl: jógamatrac), így reggel ezzel már nem kell foglalkoznod.
  • Kezd kicsiben: Először próbálj csak 5-10 perces átmozgató tornát végezni heti 1-2 alkalommal, majd növeld az intenzitást és az időtartamat.
  • Amennyiben szükségét érzed, keress 1-2 videót, amelyek segítségével könnyebb lesz a mozgás.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!