Új év új én... vagy mégsem? Hogyan NE add fel az életmódváltást!

Új év, új én... ismerős? Minden évben megfogadod, hogy ez lesz az egészséged éve, bevezeted a rendszeres mozgást, az egészséges étkezést, és leadod azt a fránya 5-10-15 kilót... mégis februárban már elhagy a lelkesedés, és csak az okokat keresed, miért is adtad fel?

Sokan vagyunk ezzel így, és emiatt nem kell rosszul érezned magad! Segítünk, hogy meglásd mik azok a rendszeres hibák, amiknél elbukik az életmódváltás, hogy ebben az évben tényleg megvalósíthasd ezt a célodat!

Legtöbbünk az általános idő hiányra fogja a fizikai aktivitás kimaradását, azonban az igazi mögöttes ok ilyenkor az, hogy nem akarunk időt találni; azonban ez nem csak pszichés hanem fizikai okok is gátolják: minél kevesebbet mozgunk, annál kevesebb energiánk van. Gondoljunk csak bele: a testünk nem arra lett tervezve, hogy ilyen sokat legyen statikus helyzetben. Alapvetően mozgásra "születtünk", csak a modern kor hozadékaként rengeteg időt töltünk a monitor előtt ülve. 

Biztosan nektek is van olyan ismerősötök (vagy akár ti magatok vagytok az az ismerős ;)) aki rendszeresen, heti több alkalommal következetesen részt vesz az edzéseken; mindig kiváncsi voltam, mi húzódik a háttérben, hogy lehet ezt munka és/vagy család mellett megvalósítani, így hát két ismerősömet is bevontam a cikk írása közben:
Az egyikőjük azt mondta, ő a rendszerességben hisz, de sosem erőszakolja magára a mozgást - viszont mivel kialakult a szokás, nem is nagyon akar edzést kihagyni - bár nem tagadja, néha megesik, de tudja, hogy ez nem változtat az általános hozzállásán.

A másik alanyom elismerte, család és munka mellett sokszor a következetes előre tervezés a kulcsa a rendszerességnek, és bár sokszor "győzködnie" kell magát az edzés előtt, utána mindig azt érzi: feltöltődött!

Bár mindkét megkérdezettemnek más az időbeosztása, családi háttere, abban egyetértenek, hogy a tudatosság és a szokás kialakítása segít a legtöbbet abban, hogy hosszútávú céljainkat tartani tudjuk a testmozgás terén is.

Most azonban röviden említést teszünk a két leggyakoribb "hibáról" és persze arra is teszünk ajánlást, hogyan tudod ellensúlyozni őket:



1) Túl nagy cél meghatározása, rövid időn belül

Rendben van, hogy úgy érzed 10 vagy akár 20 kilótól megszeretnél szabadulni, azonban ne várd, hogy mindez 1 hónap alatt sikerüljön; vagy ha kezdő vagy a mozgás terén, irreális elvárnod magadtól, hogy mostantól heti 4-5 alkalommal is tornázz. Persze lehet sikerülni fog, azonban ha magadra ismersz és már több ilyen próbálkozást magad mögött hagytál, íme a megoldás: tűzz ki kisebb, reális célokat, és ne feletkezz meg a jutalomról! A jutalmazás nagyon fontos eleme a motiváció fenntartásának, így semmiképp se feledkezz meg róla.

2) Ismétlés, ismétlés és még több ismétlés...

... amíg a mozgás szokássá nem válik! Azt mondják az első 3 hónap a kritikus időszak, azonban már 21 nap is elegendő egy szokás kialakításához. Ez nem is olyan sok, nem igaz?
Csupán 3 hétig kell kitartónak lenned, és máris sokkal közelebb kerülsz a célodhoz!

Ezek mellett pedig azt javaslom; amennyiben többszörös újrakezdő vagy, próbáld ki a csoportos edzéseket. Általában motiválóbb egy közösség tagjaként edzeni, főleg ha esetleg élőben tudtok egymást támogatva mozogni, így pedig könnyebb lesz megbírkozni a mélypontokkal is. 

A Munkahelyi Mozgás társoldalán, a Gerinckímélő Edzések-en most is tudsz csatlakozni a januári blokkhoz, ahol heti 3 online, és visszanézhető edzéssel vár egy nyitott, vidám csapat, akikkel könnyebb lesz az életmódváltás! :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!