Mítoszok az edzésről...5+1 dolog amit te is rosszul tudtál!

     Ahogyan egyre többen váltanak az otthoni edzésre, egyre több olyan mítosz kering a világhálón, aminek nem sok köze van a valósághoz. Most mutatunk 5+1 olyan állítást, amiket a mai napig általános igazságként fogadnak el, miközben ezeknek valójában a fele sem igaz...

1) Maximálisan ki kell ahhoz fáradnod minden alkalommal, hogy az edzés eredményes legyen

Te is úgy gondoltad, hogy ha nem dolgozod magad halálra, nem fáj minden egyes porcikád az edzést követő napon, és nem izzadtad át teljesen a pólódat, akkor semmi értelme nem volt mozogni?
Ez az egyik legnagyobb tévhit az edzésekkel kapcsolatban. Amennyiben megfelelő minőségű és mennyiségű mozgást végzel, egyáltalán nem kell megszakadnod 1-1 óra alatt, mert a jótékony hatásai enélkül is megmutatkoznak. 

2) Akkor fogysz ha izzadsz!

Pont az ellenkezője! Amikor izzadsz dehidratált leszel, ezért sem ajánlják, hogy meleg időben hosszú ujjú vagy vastag ruhát viselj edzés közben. 
Amikor edzés közben vizet veszít a tested, azt pótolni kell, így ha ezt nem teszed meg, az csak árt az egészségednek, és egyáltalán nem segíti elő a fogyást. A napi ajánlott vízfogyasztási mennyiség minimum 2-2,5 liternél kezdődik, és amennyiben emellett mozogsz, az plusz víz bevitelért kiált!

3) Nem pihensz, és nem hallgatsz a tested jelzéseire

A pihenőidő az edzések között nem véletlen. Ekkor van ideje a szervezetnek regenerálódni, az izmoknak és ízületnek pedig szükségük van erre az időre. Amennyiben nem tartod be ezeket az íratlan szabályokat annak egyszerűen sérülés lesz a vége. Így azt ajánljuk ne akarj holnapra kockás hasat, hiszed nem lehetséges. Haladj lépésről lépésre és hagyj időt magadnak a fejlődésre!

Extra tipp: Amennyiben kezdő vagy, mindig tarts 1 nap pihenőt az edzések között, és úgy válogasd össze a mozgásformákat, hogy 1-1 alkalom "light" mozgás legyen.

4) Bemelegítés? Felesleges időhúzás!

A kedvenc mondatunk, amitől a legtöbb edző falnak megy. Az első dolog mielőtt belekezdesz az edzésbe, hogy bemelegítesz, átmozgatod a tested, és felkészíted az aktív mozgásra. Sajnos ezt sokan kihagyják, pedig amennyiben egy 10 perces bemelegítés előzi meg az edzést, az segít a sérülések elkerülésében és abban is, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni magadból a torna során!
(...és igen, akkor is be kell melegítened ha csak 30 percet mozogsz... :) )

5) Bekapcsolni a TV-t edzés közben vagy a telefonodat nézni 10 mp-ként hasznos, mivel tereli a gondolataidat

Valóban koncentrálni szeretnél, és a legjobb formádat mutatni? Akkor egyszerre egy dologra fókuszálj, ez pedig ebben az esetben legyen a mozgás! Általában amikor filmet nézünk edzés közben, az csökkenti a hatékonyságunkat, így arra biztatunk, halaszd későbbre a sorozat nézést!

6) Egy mérleg mind felett... egy mérleg kegyetlen... vagy mégsem? :)

Ne a kilókon lovagolj. Semmire sem mész vele: egyrészt attól függetlenül, hogy a mérleg nyelve hova billen lehet a test körfogatod kevesebb. Másrészt, amennyiben eddig nem mozogtál rendszeresen, még az is lehet, hogy egy ideig többet fog mutatni a mérleg. Ennek oka, hogy az izom nehezebb mint a zsír, így ne add fel, és nyomj be egy bödön fagyit, csak mert egy hét edzés után nem mutat kevesebbet a mérleg.

Mielőtt mindent elhiszünk amit a világhálón olvasunk, vagy a facebook csoportok kedvelt posztjaiban, előbb bizonyosodjunk meg róla, valóban tudományos alapja van-e minden állításnak. Így megspórolhatsz jó pár sérülést, vagy álmatlan éjszakát. 

Hasznosnak találtad a cikket? Iratkozz fel és tarts velünk minden héten csütörtökön a Munkahelyi Mozgás Blog oldalán.

Amennyiben pedig ennél is több tartalomra vágysz,  csatlakozz a facebook csoportunkhoz, és kövess be minket youtube-on is!

Facebook: https://www.facebook.com/munkahelyimozgas
Instagram: https://www.instagram.com/munkahelyimozgas/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCAkSDh18nArsiRjY3EqNn1Q




Forrás:https://www.huffpost.com/entry/exercise-mistakes-working-out-at-home_l_5ea9b6bcc5b6a11afc786b98

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!