5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Fáj a hátad ülés közben? A nyakad estére lüktet? Beállt a derekad vagy vállad? Akkor olvass tovább, mert biztosan ezeket a hibákat követed el ülés közben!




1) 90 fokban ülsz

Neked is azt tanították, hogy ülj szög egyenesen a széken, és tartsd magad? Nos kiderült, hogy mégsem ez a legjobb ülés pozíció.

Az Észak-Amerikai radiológiai társaság átfogó kutatást végzett, ahol 22 olyan résztvevő ereményeit vizsgálták MRI gép segítségével, akik semmilyen műtéten nem estek át.
A résztvevőket arra kérték, három pozícióban üljenek:

- 90 fokos szögben
- görnyedten
- 135 fokos szögben

Kiderült, hogy a 135 fokos test-comb testtartás a legjobb biomechanikus ülő helyzet, szemben a 90 fokossal, amelyet a legtöbb ember normálisnak tart. Tehát a függőleges testtartás hosszabb ideig tartó ülő pozícióban túl terheli a gerincet - így a 135 fokos ülésszöggel felváltva érdemes alkalmazni, főleg ha hosszú órákon keresztül vagyunk kénytelenek ülni.

2) Görnyedten ülsz

A másik leggyakoribb ülőpozíció hiba a görnyedő testtartás; míg a függőleges ülőpozíció stresszt okoz a gerincnek és felesleges nyomásnak teszi ki, ez a pozíció még rosszabb egészségügyi következményeket hordoz magával.

Ilyen a tüdő összenyomása, amely a tüdő kapacitás csökkenésével jár, amely így kihat a test egyéb szerveire és a szövetekre is.
Amikor a tüdő normál helyzetben van, mély, egyenletes a légzésünk, de ebben a rendellenes ülőpozícióban felszínes, kisebb lélegzetvételre kényszerít minket. 

Mit tehetsz ellene? Állíts be magadnak emlékeztetőket, hogy gyakorolhasd a helyes testtartást, vagy akár alkalmazz kiegészítő eszközöket - mint például a térdeplőszék - amely helyes testtartásra kényszeríti a tested.

3) A lábadat a földre téve állítod be a székedet és az asztalodat

Sokan rontják el itt a székük beállítását. Ugyanis ahhoz, hogy a helyesen tartsd magad egy széken, először az alkarodat kell az asztalodhoz beállítanod; ezt akkor csinálod helyesen, ha a vállad laza, és a csuklón nincs nyomás, nem feszül munkavégzés közben. 

Ilyenkor többen észreveszik, hogy a lábuk lóg! Erre kínál megoldást a lábtámasz, amely a legjobb és legegyszerűbb módja a helyes ülőpozíció megtalálásának. Vannak olyan változatai, amelyek állíthatóak, így akár később, másik székhez is alkalmazkodik.

4) Többet állsz, mint amennyit ülsz

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a szívbetegség kockázatát csökkenteni az állás munka közben, illetve a hátfájás mérséklésében is szerepet játszik. Természetesen ezt nem vitatjuk, valóban számos előnye van az állva töltött időnek is - amennyiben ez nem megy az ülés rovására. 

Amennyiben ugyanis hosszú órákon keresztül csak és kizárólag állva dolgozol, a keringési rendszernek sokkal többet kell dolgoznia, ami növeli az oxidatív stresszt, és összegyűjti a vért a lábakban.

Mennyi tehát az optimális idő az állásra? A Waterloo Egyetem tanulmánya szerint 1:1 és 3:1 arányban optimális az állás javára; így például amennyiben 1 órát veszünk alapul, abból a legkisebb aránnyal számolva 30 perc állás - 30 perc ülés javasolt, a legnagyobbal pedig 15 perc állás - 45 perc ülés.

5) A monitorod túl alacsonyan vagy magasan van

Ahhoz, hogy a megfelelő üléspozíció biztosítva legyen, nem elegendő a billentyűzet és az egér helyes beállítása; a monitorodnak is megfelelő magasságban kell lennie.

Amennyiben túl magasan van a monitor, kénytelen leszel hátradönteni a fejed; amennyiben pedig túl alacsony, görnyedni kényszerülsz.

Akkor tökéletes ez a beállítás, ha a monitor 1 karnyújtásnyira van tőled, hogy ne kelljen megerőltetni a szemed. A képernyő teteje a szemed magasságában vagy minimálisan lejjebb helyezkedik el, és nem kell egyik irányba sem kitekeredned ahhoz, hogy jól lásd. 

6) Ez biztosan ismerős lesz... A válladdal tartod a telefont beszélgetés közben

A probléma ezzel a testtartással az, hogy hihetetlen nyomást gyakorol a váll és a nyak izmaira, amely rövid időn belül krónikus nyakfájdalomhoz vezethet. Jó hír, hogy ha Home Office-ban vagy otthon kihangosítva is tudsz beszélni, vagy amennyiben ez nem lehetséges, próbáld ki a headsetet is!


Tetszett a cikk? Iratkozz fel, és értesülj első kézből a friss tartalmakról e-mailben, illetve csatlakozz a Facebook csoportunkhoz, ahol még ennél is többet tudhatsz meg az egészséges, tudatos mindennapokról ülőmunkát végzőknek!





Forrás: http://ergonomictrends.com/bad-computer-posture-mistakes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!