Az emberek 90%-a nem tudja, hogy ezek a legfontosabb étkezési szabályok!

 A hét tematikája az egészséges étkezés, hiszen a fit életmód egyik alapkövetelménye pontosan a tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étkezési szokások kialakítása.

Sajnos még mindig rengeteg ellentmondással találkozhatunk, és persze az sem segítség, hogy hetente új diétás tanácsok lepik el az internetet, amik mind rövidtávú hirtelen fogyást ígérnek. 



Hirtelen nagy fogyás = Siker? Attól függ mit nevezünk sikernek. Természetesen nagyon jó, ha olyan akaraterővel rendelkezel, amely segít akár a drasztikus étkezési szokások kialakításában, de általában ezek csalfa reménnyel és eredménnyel kecsegtetnek: a legtöbb ilyen fogyókúra alapja a napi kalória mennyiség alacsonyan tartására törekszik, amellyel viszont csak a szervezetünket éheztetjük; amint ugyanis abba hagyod a diétát ezek a kilók gyorsan vissza fognak kúszni, hiszen az éheztetett tested alig várja, hogy végre újra energiához jusson, és amit csak tud elraktároz.

Mivel azt gondoljuk az egészséges étkezés egy hosszútávon is fenntartható életmódváltás alapja kell, hogy legyen, most megosztunk pár alapszabályt, amellyel közelebb kerülhetsz ennek kialakításához:

1) A kiegyensúlyozott reggeli mindennek az alapja!

Biztosan te is hallottad már, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli: nos ez nem véletlen, hiszen egy jól megválasztott reggeli segít beindítani az anyagcserét és javítja a kognitív funkciókat.

Milyen egy jó reggeli? Tele van proteinnel, megfelelő zsírokkal és komplex szénhidrátokkal.
Szerencsére most nem kell neki állnod recepteket kutatni az interneten, ugyanis a facebook csoportunkban a héten 4 szuper egészséges reggeli receptet osztottunk meg:

(https://www.facebook.com/groups/473340823329463)

2) Ne éheztesd magad!

A legfontosabb szabály: a jó diéta nem az étkezések megvonását jelenti, és főleg nem azt, hogy salátán kell élned az életed hátralevő részében! Az éheztetés általában oda vezet, hogy a nap végére kopog a szemed az éhségtől ezért nagyobb az esélye annak, hogy 3 nap után feladod és megeszel két doboz jégkrémet. Nem te vagy gyenge, a tested éhezik! Ezért fontos, hogy az étkezéseket rendszerként fogd fel, ahol jól megválogatott alapanyagokból minőségi ételeket készíthetsz. Hidd el, ha változtatsz a hozzáállásodon, egy egészen új élet kapuja fog megnyílni előtted.

3) Viszlát cukor, viszlát gyümölcslé!

A cukor elhagyását nem igazán kell magyarázni, de a gyümölcslevek csapdájába még mindig sokan beleesnek. Ezek általában tele vannak hozzáadott cukorral, így egyáltalán nem egészségesek. 
Mi a helyzet az édesítőszeres üdítőkkel? Számos kutatás azt állítja, hogy ezek is kiváltanak inzulin választ, ezért azt javasoljuk ezeket is inkább alkalmanként, ritkán fogyasszuk.

Mit igyál ha unod a vizet? Teát vagy ízesített vizet: naranccsal vagy szezon gyümölcsökkel ízletes üdítőt tudsz házilag készíteni magadnak.

4) Ne csak a kalóriát számold!

Ne azt nézd, hogy a sütidben 100 kalória van. Nézd meg mi mást tartalmaz még az a süti: valószínűleg cukrot, finomlisztet és egyéb nem túl egészséges dolgokat. Ezek helyett válassz, egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszereket, amiknek valójában természetesen alacsonyabb a kalóriatartalma, és nélkülözhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban, és rostokban.

5) Élvezd az evést!

Ez talán természetesnek tűnhet, de sokszor inkább pont az ellenkezője igaz: sokan úgy gondolnak a diétára, mint ami összeférhetetlen az élvezetes étkezésekkel. Válassz olyan alapanyagokat és ételeket amiket szeretsz, így tudod majd teljesen integrálni az egészséges étkezést a mindennapi életedbe. 


Egy mondatban megfogalmazva a diéta és az egészséges táplálkozás lényege a megfelelő folyadék bevitel (2-3 liter), emellett kiegyensúlyozott rostokban, vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételek, amik nem csak üzemanyagként szolgálnak, hanem örömmel fogyasztod őket!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!