MEGÉRI-E AZ EGÉSZSÉG? - A TUDATOS TÁPLÁLKOZÁS ÁRA



“Egészségesen táplálkozni drága mulatság!” - “Nem is az!”: e két ellentétes mondatban könnyedén összefoglalhatnánk a témával kapcsolatos érveket. Bár mi a tudatos, egészséges étrend pártján állunk, számunkra is könnyű belátni a tényeket: Magyarországon alapvetően magas az alapélelmiszerek ára az átlagfizetéshez képest. S míg egy zsemle 30 forintba sem kerül, egy kiló zöldség ára már az ezer forintos határt is átlépheti. Könnyen juthatnánk arra a következtetésre, hogy a zsemle olcsóbb és több energiát ad - ezért érdemesebb ezen élni, mintsem paprikán.


Szerencsére a helyzet nem ennyire sötét: az anyagi megfontolások esetében ugyanis gyakran nem számolunk bizonyos tényezőkkel. Az egészségtudatos táplálkozás alapvetően a sovány húsok, tojás, hüvelyesek, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonatermékek és tejtermékek alapköveire épül - amelyek hosszan tartó energiát adhatnak nekünk a nap során. Rövidtávon számos praktikával lehet csökkenteni egy ilyen étrend árát: a fagyasztott vagy idényzöldségek, a nagy kiszerelésű vagy akciós alapélelmiszerek vásárlása egyszerű, de nagyszerű hozzáállás a problémához. Bár könnyen előfordulhat, hogy a pénzszűke limitálja az általunk felhasználható egészséges alapanyagok mennyiségét, ezen kreativitással könnyen segíthetünk: az internetnek köszönhetően számos recept áll rendelkezésünkre, amelyek ötleteket adhatnak az egyszerű, önmagukban akár hamar unalmassá is váló élelmiszerek variálására.


Hosszútávon is érdemes több dolgot fontolóra venni. Az egészségtudatos táplálkozás esetében sokakat elriaszt az az alapvető elvárás, hogy ehhez valamekkora tudás szükséges a főzés-sütés területén, erre időt-energiát kell szánni. Mindenkit szeretnénk saját tapasztalatokon keresztül megnyugtatni: egy rántotta vagy akár egy csirkemell megsütése nem kíván sokat senkitől sem - ha pedig nagyobb mennyiségben készítjük el ételeinket, úgy napokra előre is időt, energiát spórolhatunk. Sőt, a magunkra való főzés révén pénzt is megtakaríthatunk; ugyanis így nem kell kifizetnünk a munkahelyi menza vagy étterem elkészítési és szervizköltségeit, amelyek hosszútávon igen sokat kivehetnek a pénztárcánkból.


Leghosszabb távon pedig érdemes belegondolni abba, hogy az egészséges táplálkozással évtizedeken át fenntarthatjuk, vagy akár javíthatjuk is egészségünket. A kevesebb és rövidebb ideig tartó betegeskedések, a kevesebbszer vagy kevésbé igényelt gyógyszerkezelések hatása ugyan pénzben is mérhető - de talán ennél jóval többre is értékelhetjük, amennyiben az egészségre, mint életminőségünket nagyban befolyásoló tényezőre gondolunk.


Végül, de nem utolsósorban: kizárólagosságot, szigort kell-e, hogy jelentsen az egészséges táplálkozás? - távolról sem. Az egészségtudatosság egy tágabb elvrendszer, egy út, amelybe bele kell, hogy férjen időnként a lazítás, a keretekkel kapcsolatos könnyedség is. Így férhet bele ízekben egyébként is gazdag étrendünkbe alkalmanként - egy akár roppant olcsó, de élvezetes kakaós csiga vagy más finomság is.

Legyünk azért egészségesek, hogy sokáig élvezhessük az élet kisebb-nagyobb örömeit!


Ajánlott anyagok:

https://mfor.hu/cikkek/makro/brutalis-mennyire-elszallt-az-alapelelmiszerek-ara.html

https://cleaneating.hu/taplalkozas/egeszseges-taplalkozas-dieta-olcson/

https://www.youtube.com/watch?v=MJ2fhZdyWX4 (János Orosz Fitness - OLCSÓ FITNESZ ÉTREND: TÖMEGNÖVELÉS ÉS SZÁLKÁSÍTÁS)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!