Ez most a legfelkapottabb home office trend!

 A minap nézelődtem az interneten és természetesen érdekelt, hogy a home office szokások alatt milyen felkapott témákat találok... megmondom őszintén meglepő volt számomra is, hogy a legkeresettebb kifejezés az állóasztal volt. 



Úgy gondoltam, mivel ez szorosan kapcsolódik a mi "hitvallásunkkal" is, érdemes róla egy blog bejegyzésben írni.


Nézzük át tüzetesen mik az állóasztal előnyei, a hagyományos ülő pozícióval szemben:

Az újabb tanulmányok azt mutatják, hogy az állóasztal nem segíti elő a súlycsökkenést vagy nem akadályozza a súlygyarapodást, mégis vannak egyéb pozitív hatásai amelyekről érdemes szót ejtenünk. A kutatások például azt mutatták, hogy étkezés után a vércukorszint hamarabb visszaállt az eredeti tartományba egy-egy olyan napon amikor az alany több időt töltött állva a munkahelyén, emellett pedig csökkenti a váll fájdalmat! 

Ezek mellett több olyan előnye is van az álló munkavégzésnek, amelyet az ülő pozícióban töltött munkaórákkal tudunk összehasonlítani:

  • kevesebb az esélye az elhízásnak
  • a diabétesz kialakulásának
  • a szív és érrendszeri megbetegedéseknek
  • egyes daganatos megbetegedések kialakulásának
  • fiatal kori elhalálozásnak

Ugyanakkor a "nem ülés" megnyilvánulhat számos formában pl.: sétálásban, futásban, vagy simán csak állásban - és az új kutatások azt bizonyítják ezeknek bizony eltérő hatásuk van a betegségek kialakulásának mérséklésében, sajnos az állóasztal a legtöbb tanulmány készítésekor nem volt elterjedt, így kevés az információnk pontosan ez az eszköz milyen hatással van a testünkre.

Amennyiben úgy döntesz állva fogsz dolgozni...

Tartsd észben, hogy az éremnek mindig két oldala van. Erre remek példát szolgáltat, hogy amennyiben eddig 8-12 órát ültél, most pedig ugyanannyit szeretnél állva tölteni, nagy az esélye, hogy komoly hát, láb vagy talp fájdalmakkal fogsz küzdeni: ezért azt ajánljuk kezd kicsiben: tölts előbb 30 vagy maximum 60 percet / nap állva, majd fokozatosan növeld az időtartamot.

Az is igaz, hogy bizonyos feladatok elvégzése - különösen azok, amelyek finom motorikus készségeket igényelnek - ülve pontosabban hajtanak végre az emberek. Így, mindenképp azt javasoljuk, hogy kérd szakértő tanácsát abban, érdemes-e álló asztalt választanod a munkavégzéshez, és amennyiben igen, milyen fajtát; ebben remek segítséget tud nyújtani a Munkahelyi Mozgás - az egészséges gerincért - megálmodója, Szaláncziné Réka. Így, ha kérdésed merülne fel, arra biztatlak keresd fel őt bátran!

Mi várható a jövőben?

Bár az utóbbi években drámai változások következtek be a munkaerő piacon - gondolunk itt arra, hogy már több nagyobb vállalat is bevezette a fit-ball labdák használatát, illetve jobban oda figyelnek a dolgozók egészségügyi állapotára (éves szűrések bevezetése stb.) mégis azt gondoljuk, messze vagyunk még attól, hogy teljesen kiváltsák ezek az alternatív ülő alkalmatosságok a hagyományos irodai széket - pedig rengeteget tudna segíteni, főleg az mozgásszervi megbetegedések mérséklésében.

Mit tehetsz magadért?

Tartsd be a munkahelyi ergonómia szabályait (erről bővebben itt olvashatsz: https://munkahelyimozgas.blogspot.com/2020/09/munkahelyi-ergonomia-mit-jelent-es.html ), illetve amennyiben hosszabb távra tervezed az otthoni munkavégzést, keresd meg a számodra megfelelő alternatív ülőeszközt, ezzel is segítve a tested egészséges működését!

Hiszen ne feledd: A gerinced meghálálja!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!