A tökéletes szék nyomában! Ti kértétek, mi utána jártunk!

 A héten arra kerestünk választ, milyen a jó szék, és milyen széket szükséges beszerezned ahhoz, hogy kényelmesen tudj ülni, úgy, hogy ne fájjon a hátad vagy a nyakad a nap végére.



Egyszerűnek tűnik, mégis ma már népbetegségnek számít a hátfájás, nem beszélve a végtagok zsibbadásáról, a mindennapos nyakfájdalomról.

Milyen a tökéletes szék? A válasz egyszerű: nincs olyan, hogy tökéletes. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy jó szék ne létezne. Létezik. Sokan azt hiszik, hogy a drága irodai székek biztosítják a megfelelő támaszt és teszik kényelmessé az egész napos ülést, pedig ez (nem egészen) így van. Amennyiben egy szék kialakítása ergonomikus, állítható a magassága az természetesen már egy hatalmas előre lépés afelé, hogy megfelelően tudd magadat tartani ülés közben.

Ez azonban NEM elég.

Mivel nem vagyunk egyforma magasak (avagy magamból kiindulva - mélyek :)), szinte biztos, hogy nem tudod beállítani helyesen - azaz az ergonómiai szabályoknak megfelelően - a székedet, és pont emiatt szükséged lesz egy lábtámaszra. Sokan ezt felesleges pénzkidobásnak titulálják, pedig ez közel sincs így. Tégy egy próbát, és használj állítható lábtámaszt 1 hónapon keresztül. Meglátod, hihetetlen különbséget fogsz érezni már ennek az egy eszköznek a használatával is.

Szék pipa, lábtámasz pipa... mi a következő?

Természetesen az, hogy az asztalodat és a monitorodat is megfelelően állítod be. Erről azonban már írtunk a blogon, itt meg is találod: https://munkahelyimozgas.blogspot.com/2020/09/hogyan-ulj-helyesen.html

Nagyon fontos ezeknek a beállításoknak az elvégzése, hiszen a szükséges rosszat (azaz az ülést) próbáljuk korrigálni. A beállítás egyszer vesz el időt a napodból, azonban a tested hosszú távon fogja ezt meghálálni neked.

Beszéljünk egy-két mondatban az alternatív ülőeszközökről. Ezekről bővebben találsz videókat a Youtube csatornánkon az "Adventi 1 percesek" videósorozatban. (https://www.youtube.com/watch?v=J20brwrpkHQ)

Az ajánlott ülőeszközök mind alkalmasak arra, hogy kiegészítsék vagy akár némely esetben ki is váltsák a hagyományos széket de, hogy kinek pontosan melyik eszköz megfelelő (fit-ball labda, térdeplőszék, dinamikus labda stb.) ahhoz érdemes szakértő tanácsát kérni, hiszen ehhez fontos tudni milyen fájdalmakkal küzdesz, melyek a tested "gyenge" pontjai, milyen az egészségi állapotod, s ezeknek tudatában hozható felelősségteljes döntés azzal kapcsolatban, melyik ülőeszköz lesz megfelelő. Ebben mi is tudunk segíteni, Szaláncziné Réka, a Munkahelyi Mozgás megálmodója ugyanis erre specializálódott szakember, így fordulj hozzá e-mailben (munkahelyimozgas@gmail.com) vagy a facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/munkahelyimozgas) bizalommal!

Beállítottál mindent, akkor viszlát fájdalom?

Bár így lenne, de sajnos a válasz a nem. Hiába van jó széked, megfelelő lábtámasszal, és jól beállított íróasztalod, ezzel sem mondhatsz búcsút a fájdalomnak; hogy miért nem? 
Mert a testünk bárhonnan is nézzük, nem a napi 10-12 óra ülésre lett kitalálva. Amennyiben ezt egyhuzamban ülve töltöd, szinte biztos, hogy mindig lesz visszatérő tüneted, fájdalmad. Ezért fontos a mozgás. Nem a munka utáni "edzésről" beszélünk - bár természetesen az is fontos részét képezi a testünk karbantartásának, hanem a munkahelyen történő mozgásról.

Ennek a mozgásnak lehetőleg átmozgató jellegűnek kell lennie, aminek szerves részét kell képezni annak, hogy az ülő pozícióból felállsz, sétálsz, hogy a végtagjaidat átmozgasd, valamint, hogy a megfelelő izmokat megnyújtsd, és erősítsd. Erről jó pár videót találsz a  Munkahelyi Mozgás Facebook csoportunkban, és a Youtube csatornánkon is. 

Persze fontos az is, hányszor "kell" végezni ezeket az átmozgató jellegű mozgásokat a nap folyamán. Természetesen az lenne a legjobb, ha minél több ilyen időszak lenne, de a minimum, hogy minden fél óra után 5-10 perc szünetet tartasz, amikor felfrissíted magad. Csak elsőre tűnik kivitelezhetetlen és nehéz feladatnak, valójában amint hozzászoksz - ami a kutatások szerint kb. 21 nap - már észre sem fogod venni, hogy erre is szánsz időt, viszont az életminőségeden és az egészségeden fényéveket javíthatsz.

Mit gondolsz, te tudnál szánni napi 5-10 percet és egy konzultációt az egészséged érdekében?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!