Az egészséges étkezés 50 árnyalata - így teheted egészségessé minden étkezésed!

 A heti témánk az egészséges étkezés - épp ezért a hetet azzal a kérdéssel kezdtük, hogy az MM Blog olvasói számára mit is jelent az egészséges étkezés? A válaszok között volt aki a gyümölcsökre esküdött, vagy a hús-saláta kombóra, de akadt olyan is, aki a kiegyensúlyozott, változatos ételek mellett tette le a voksot.

Ebben a cikkben egyelőre csak megismerkedünk az egészséges étkezés alapjaival, s ezt követően egy másik cikkünkben ajánlunk számodra - a részünkről egészségesnek ítélt - reggeli/ebéd/vacsora elkészítéséhez ötleteket, kifejezetten ülőmunkát végzőknek.


Egy kiadós, megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli segít elkezdeni a napodat és ellát energiával. Sokan azt gondolják, ez azt jelenti, hogy ez a nutellás kenyér és a croissantok ideje, pedig amennyiben megfogadod a tanácsunkat, nem rontod el a reggelid egy magas kalória és cukortartalmú étellel.

A legjobb ha valamilyen protein forrás és rost szerepel a nap első étkezésében, amely segíti a megfelelő vércukorszint megtartását, így nem alakul ki éhség érzet mire beérsz a munkahelyedre.




Extra tippek: Kezd a napod 1 nagy pohár vízzel, a kávét pedig hagyd az első étkezésed utánra - sajnos nem egészséges éhgyomorra fogyasztani, mivel így több savat termelünk, amely hosszú távon irritálhatja a gyomrot és akár IBS kialakulásához is vezethet.

Tízórai? Attól függ!

Amennyiben kiadós reggelivel kezdtél, valószínűleg nem lesz szükséged plusz étkezésre ebédig, viszont ha csak keveset szoktál enni, érdemes beiktatni egy köztes étkezést. Ez remek alkalom az olajos magvak fogyasztására vagy teljes kiőrlésű/gluténmentes kekszek beiktatására, így kevesebb CH tartalommal tudunk számolni ameddig eljön az ebéd ideje.


Ebéd - otthon vagy étteremben?

A legtöbb ülőmunkát végző irodában dolgozik, ahol menza/étterem van a dolgozóknak fenntartva; ugyanakkor arra ösztönzünk, amennyiben van lehetőséged csomagolj otthon elkészített ételt - ugyanis legtöbbször erről tudod csak megállapítani pontosan miből készült. Hiába eszel például cézár salátát a benti étteremben, ha majonézzel vagy cukros öntettel és bundázott hússal tálalják, egyáltalán nem egészséges és nem is lesz laktató - ezzel szemben egy otthon, megfelelő alapanyagokból, pl.: gluténmentes vagy durum tésztával készült bolognaitól nem kell megrémülnöd, és valóban egészséges, alakbarát módon fogyaszthatod el az ebédedet.



Uzsonna - szintén egy opció

Amennyiben pontosan délben ebédelsz és este csak későn érsz haza, érdemes beiktatni egy könnyed uzsonnát - ez a megfelelő alkalom valamilyen gyümölcs elfogyasztására - ilyen lehet például a narancs vagy valamilyen bogyós gyümölcs beiktatása, hiszen ezek egészséges és alacsony cukortartalmú gyümölcsök, ellentétben például a banánnal, amelynek magas a gyümölcscukor tartalma, így érdemes óvatosabban bánni a fogyasztásával!


A nap utolsó étkezése - a vacsora

Milyen egy jó vacsora? Könnyed, mégis megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezetednek szükséges tápanyagokat és szénhidrát forrásokat.

Erre megfelelő lehet például egy kiadós leves, vagy akár rántotta némi kenyérrel (természetesen nem fehér lisztes ;) kiegészítve, sok zöldséggel megpakolva. Érdemes váltogatni az ételeket és ügyelni arra, hogy ne mindennap együnk kenyeret, hanem próbáljunk a lehető legváltozatosabban étkezni!



Bár ebben a cikkben az étkezésről van szó, ne felejtsd el, hogy a megfelelő folyadék bevitel nélkül semmit sem ér egy jól összerakott étrend, így mindenképp figyelj, hogy minimum napi 2-3 liter vízet fogyassz!

Te mit gondolsz? Számodra ilyen egy átlagos napi étkezés?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!