Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

A rendelkezésünkre álló idővel való gazdálkodás sosem volt egyszerű feladat; a járványügyi korlátozások alatt különösen egyhangúvá váló napok során pedig sokak számára nagy kihívássá vált az, hogy idejüket hatékonyan fordítsák céljaik megvalósítására. Most ezzel kapcsolatban szeretnénk pár tippet megosztani, hogy ne “folyjon ki” az idő a kezünk közül - hanem lehetőség szerint inkább újabb sikerérzethez jussunk annak hatékony felhasználásával, illetve új, működőképes napirendek kialakításával.





  1. A lista írás még mindig menő!

    Nagyban növeli hatékonyságunkat az, ha a napi teendőket, elvégzendő feladatokat tartalmazó listával állunk a nap elébe. Ennek segítségével elkerülhetjük az olyan abszolút emberi hibákat, mint hogy nemes egyszerűséggel megfeledkezünk egy-egy dolgunkról; emellett ritka jóleső
    érzést okozhat a listán az elvégzett tételek kipipálása. “Ezzel is megvolnánk"! 

  2. Állíts fontossági sorrendet!

    Hasznos lehet a napi feladatok között fontossági sorrendet felállítani. Ha időszűkében vagyunk, akkor különösen fontos, hogy apró-cseprő dolgaink lebonyolítását szükség szerint feláldozzuk annak érdekében, hogy különösen fontos feladatainkat elvégezhessünk

  3. Idősávok - a napod megmentői!

    Érdemes meghatározott időt adni a magunk számára egy-egy konkrét feladat megvalósítására. Egy e-mail megírásával vagy egy telefonhívás lebonyolításával szinte egy szempillantás alatt órák telhetnek el; ezzel szemben ha egy időkorlátot szabunk meg egy-egy tevékenységgel kapcsolatban számára, már csak e céltudatosság is ösztönözni fog hatékonyságunk növelésére.

  4. Reggel vagy aktív vagy inkább este?

    Amennyiben rendelkezünk tapasztalatokkal, tudatossággal ezzel kapcsolatban, energiaigényes teendőiket időzíthetjük a nap azon szakaszára, amikor tudjuk magunkról, hogy egyébként is több energiával bírunk. Ezt az elvet alkalmazhatjuk aszerint, hogy általában a reggeli kávé pörget fel inkább minket, vagy rendszerint inkább az éj leszálltával töltődünk fel új energiákkal.

  5. Tervezd meg a heted előre!

    A már rutinosabbak nem csupán napi szinten tervezhetnek, de akár több nappal vagy egy héttel előre is meghatározhatják feladataikat. Amennyiben vasárnap megtervezzük az előttünk álló hetet, nagy valószínűséggel nem kell a pillanat hevében rendeznünk teendőink sorát, hanem kész tervvel nézhetünk az előttünk álló napok elébe.

  6.  Appok, amik a segítségedre lesznek:

    A modern technológia korában már rendelkezésünkre állnak olyan alkalmazások, amelyeket segítségül hívhatunk időnk hatékonyabb menedzselése érdekében. Az angolul tudó felhasználók számára a következő appok bizonyulhatnak hasznosnak egy-egy feladatkör kapcsán: https://clockify.me/blog/apps-tools/best-time-management-apps/


    Bár mindezen elvek hasznosak bizonyulhatnak a mindennapok menedzselésében, érdemes teret hagyni a rugalmasságnak, illetve akár a hibalehetőségeknek is.

    Általában nem minden feladatunk sürgető és életfontosságú; így az életünket sem érdemes folyamatosan ezek függvényében élni. Nagy valószínűséggel nem következik be tragédia, ha egy-egy teendő másnapra marad - és az így felszabaduló időt valamilyen formában magunkra, az élet élvezetére fordíthatjuk.

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!