Bemutatlak valakinek.... Önmagadnak! Az önismeret alapjai 1.

Önmagunk, a vágyaink és álmaink megismerése nem egy spontán lezajló folyamat - ez a tudás sajnos nem születik velünk, talán túl egyszerű is lenne úgy az életünk. Ugyanakkor ne sajnáld az időt önmagad megismerésére, hiszen, igaz, hogy valószínű bele telik egy kis időbe (vagy sokba) amíg megismered igazán ki vagy te, és milyen is vagy, mégis hidd el: megéri az erőfeszítést.

Igen, az önismeret kőkemény tudatos munka, melynek nem minden állomása maga a cukorkaföld. Szembe nézni önmagunkkal sokszor nehezebb mint gondolnánk.



Most biztosan azt kérdezed magadban: miért is kell nekem jobban megismerni magam? Miben lesz a segítségemre az önismeret?

A válasz sokrétű, de 1-2 példával mégis tudunk szolgálni:

Életünk során rengeteg időt töltünk a munkahelyünkön, egész pontosan egy átlagos munkanapon kb 8-11 órát. Nyilván emiatt is, sokunkat érdekel vagy akár aggaszt, hol is tartunk a karrierépítésünkben, vagy éppen ennél sokkal egyszerűbb ok motivál a munka világában: az, hogy szeretnénk élvezni amit csinálunk. Ennek ellenére, a legtöbben pont ezt találják a munka keresés legnehezebb állomásának: olyan munkát keresni, amit igazán szeretsz.

Tegyük fel, már tudod mivel szeretnél foglalkozni... azonban az, hogy tudod, hogy például varrónő szeretnél lenni, nem fog egy munkahelyet automatikusan olyan hellyé tenni, ahova szeretsz majd bejárni.

Ehhez tudnod kell olyan dolgokat magadról, mint például: szeretsz-e csapatban dolgozni, vagy inkább magányos farkas vagy? Milyen munkakörnyezetben szeretsz dolgozni? Hogyan pozícionálnád magad egy csapat tagjaként? Amint az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre választ találsz, máris hihetetlen kapuk fognak kinyílni előtted már az életed ezen aspektusában is.

A "hogyan ismerd meg magad" első lépése:

Írj egy listát! Írj le mindent magadról: mit szeretsz csinálni, milyen tevékenységek végzése tölt el boldogsággal - de ne csak a jelenre gondolj, írj a múltadról is. Ne törődj a pénzzel, vagy azzal mások mit tartanak helyesnek vagy jónak: bízz az ösztöneidben!

Mutasd be magad...magadnak!

Amikor bemutatkozunk, hajlamosak vagyunk arról beszélni, milyen tanulmányokat végeztünk, vagy épp, hogy dolgozunk - azonban ez csak egy részlete a személyiségünknek. Próbáld magad meghatározni anélkül, hogy a foglalkozásodra vagy a tanulmányidat mutatnád be. Lehet elsőre időt vesz majd igénybe, de ez is egy lépés önmagunk felé!

Próbálj ki új dolgokat!

Nyitni a világ felé az egyik legnehezebb dolog, mégis arra bíztatunk - tedd meg ezt a lépést! Próbálj ki valami újat, valami mást, talán valamit amiről még csak álmodni sem mertél... :) az új élmények, új tapasztalatokat adnak, amik akár az éned egy új részére is felhívhatják a figyelmed. Ez csak rajtad múlik :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!