Asztalhoz kötve 3. rész - A szétnyílt hasizom és a helytelen ülés összefüggései

 A Rectus Diastasis - avagy az egyenes hasi izmok szétválása 

Nem csak a kismamákat érinti!


Mielőtt a rossz testtartás és a szétnyílt hasi izmok közti összefüggésekről beszélnénk, szeretnénk pár szóban bemutatni az RTM módszert, és annak okait, hogy miért is van szükség a Rectus Diastasis tornára.

    A rectus diastasis az egyenes hasizom rostjainak hosszanti szétválását jelenti. Az egyenes hasizom két oldalát középen egy kötőszöveti rost az úgynevezett Linea Alba fogja össze. Amikor a hasizom szétválik, a hasizmok közt kisebb-nagyobb rés keletkezik. 

Természetesen ez nem mindig jelent égető problémát. Akkor szükséges komolyan foglalkozunk a hasizom eltávolodással, ha annak nagysága meghaladja a 2 ujjnyi távolságot. Az RTM módszer pedig egy rehabilitációs program, amely pont a szétvált hasizom és a gyenge törzstartó izmok regenerálást célozza meg. (Bővebben itt olvashatsz róla: http://rectustrainingmethod.hu/hu/rtm-modszer)



A szétnyílt hasizom lehetséges formái
(forrás: https://www.braceability.com/blogs/info/diastasis-recti)


Miért fontos ez a probléma?

    Mert a has izomzata a gerincet is segíti funkcióinak betöltésében, és amennyiben elgyengül, statikai problémákat okozat, illetve egyéb mozgásszervi fájdalmakhoz vezet vagy akár nőgyógyászati betegségek forrása lehet.

Milyen fontos szerepeket tölt be a hasizom?

- hasüregi szervek tartása és védelme,

- gerinc elülső "támasza",

- szerepet játszik a légzés,

- tüsszentés,

- vizelet ürítés,

- szüléshez szükséges izomtámasz,

- törzs fordításához stb.


    Láthatjuk, hogy a hasi izom számos hasznos és nélkülözhetetlen funkciót lát el a testünkben, ezért is fontos, hogy amennyiben kóros szétnyílást veszünk észre, vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy van-e szétnyílásunk; keressünk fel egy ehhez értő szakembert - ha nem ismersz még RTM oktatót, a Munkahelyi Mozgás csapatában is találsz megfelelő segítséget - Szaláncziné Réka (facebook: https://www.facebook.com/munkahelyimozgas) hivatalos RTM oktató évek óta, fordulj hozzá bizalommal!


A tévhit: csak és kizárólag terhes nőket érint a rectus diastasis - azaz az egyenes hasizmok eltávolodása.

    Bár való igaz, hogy terhes nőknél, vagy a terhesség utáni időszakban veszik észre legtöbben a hasi izmok eltávolodását, korántsem igaz, hogy csak nőknél, és csak terhesség alatt/után tapasztalható a rendellenesség.

Hogyan és milyen esetekben alakulhat még ki az egyenes hasizmok eltávolodása?

    Sajnos amennyiben a haránthasizom nincs megerősödve, esetleg a hasi kötőszövetek bármilyen okból kifolyólag gyengébbek, és a hasi izmokat érintő gyakorlatokat és mozdulatokat (például emelés, hasprés) nem megfelelően végezzük, nőknél és férfiaknál egyaránt bármikor előfordulhat a hasizom szétválása!



Az ülőmunka és a Rectus Diastasis összefüggése:

Maga az egyenes hasiizom szétválása csupán a helytelen testtartástól és üléstől csak extrém ritka esetekben fordul elő, amennyiben azonban az előbbi - nem és kortól függetlenül előforduló - okok következtében kialakul a szétválás, a helytelen testtartás nemhogy elősegítené a regenerálódást, csak méginkább fokozza a rectus diastasis mértékét! Így nélkülözhetetlen figyelni a helyes ülésre és testtartásra, amihez már ebben a cikkünkben adtunk tanácsokat: https://munkahelyimozgas.blogspot.com/2020/10/uj-mini-sorozat-tested-alkalmazkodik.html

Ne feledd: A gerinced (és most már tudjuk: a hasad is) meghálálja!


Kövess minket facebookon,

https://www.facebook.com/munkahelyimozgas

Youtube-on,

https://www.youtube.com/channel/UCAkSDh18nArsiRjY3EqNn1Q?view_as=subscriber&fbclid=IwAR1sa_QbM1S2U41pUYMq23MUBBaY7u7F1pProbXBpE3bHjh64BMG4LfvHAU

és Instagrammon is!

https://www.instagram.com/munkahelyimozgas/


Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/18740/rectus-diastasis 

https://www.fizioart.hu/tag/testtartas/

https://rectusdiastasis.cafeblog.hu/2017/10/28/rectus-diastasissal-az-iroasztal-mogott/?fbclid=IwAR2MmxOy-x4_ZL1y6frqhhAP1r6cVXl4wq6OvmKfEB5FjfAJH112XVUtaoc

http://rectustrainingmethod.hu/hu/a-rectus-diastasis

https://www.mamaonthemove.co.uk/2016/10/18/guide-to-diastasis-recti/

https://www.braceability.com/blogs/info/diastasis-recti

https://online.thetummyteam.com/diastasis-recti-men/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!