4 aranyszabály amit mindenképp be kell tartanod, ha ülőmunkát végzel! - Asztalhoz kötve IV. rész

 

Az Asztalhoz kötve c. sorozatunk ezen részében, eláruljuk Neked azt a           

4 aranyszabályt

 amit Dr. Starrett és persze mi is jó szívvel ajánlunk - sőt ki merjük jelenteni kötelezőnek tartunk, amennyiben te is az ülőmunkát végzők táborát erősíted.

 

1. Amennyire csak tudod, csökkentsd az ülve töltött idő mennyiségét az életedben

2. 30 perc ülés után mindig tartsd minimum 2 perces "mozgás" szünetet

3. Tartsd be a helyes ülés szabályait! 

4. Mozogj napi körübelül negyed órát.


I. Csökkentsd az ülve töltött idő mennyiségét amennyire csak lehet!

    Most biztos azon gondolkodsz: jó-jó, csökkenteném, de hogy? Messze lakom a munkahelyemtől, nem tudok kocsi nélkül közlekedni, és a gyerekeket is ki kell rakni az iskolában. 
Ne gondolj nagy volumenű, rengeteg energiát igénylő dolgokban. Kezd kicsiben: Ugyanúgy viheted a gyerekeket az iskolába autóval, de amint beérsz a munkahelyedre, próbálj 'állva maradni'. Ha megvalóstható, szerezz be állítható íróasztalt, amely mellett akár teljesen állva is dolgozhatsz, amikor elfáradsz, le tudsz ülni.

    Amikor hazaérsz a kanapén való "ücsörgés" helyett, próbálj a földön ülni, így meg tudod mozgatni az igénybe vett izmokat, ízületeket, átmozgató tornát tudsz végezni, úgy, hogy ugyanúgy a nappaliban töltöd az idődet és nézheted a kedvenc sorozatodat is. 

Abban az esetben pedig, amikor valamilyen oknál fogva hosszabb időre ülésre kényszerülsz, próbálj mozogni, amennyire tudsz. Erre már ki is fejlesztettük a Munkahelyi Mozgás - az egészséges gerincért 1-5 perces, kifejezetten ülőmunkát végzőknek kifejlesztett gyakorlatait, amik pont ezekben az esetekben sietnek a segítségedre! A YouTube csatornánkon megtalálsz jó pár ingyenes videót! (Munkahelyi Mozgás - Youtube)



II. 30 perc ülés után tarts minimum 2 perces szünetet!

    Sokaknál előfordul, hogy a munka hevében egész nap, akár 8-10-12 órán keresztül csak ülnek.
Mi a baj ezzel? Az, ahogyan már sokszor emlegettük, hogy az izmok ülés közben "kikapcsolnak", így nem látják el megfelelő funkciójukat, emellett pedig minél többet ülünk, annál valószínűbb, hogy rossz testtartást veszünk fel!

(A helytelen testtartásról itt olvashatsz: https://munkahelyimozgas.blogspot.com/2020/10/uj-mini-sorozat-tested-alkalmazkodik.html )

    Szeretnénk motiválni Titeket pár híres - és nem mellesleg sikeres - emberrel, akik elkötelezték magukat az álló életmód mellett: Steve Jobs például a legtöbb meetingjét gyaloglás közben bonyolította le, mert így tudott legjobban gondolkodni. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg kizárólag álló íróasztal mellett dolgozik, és erre bíztatja alkalmazottjait is.
    Ki tudja, talán a siker oka az ülőéletmóddal való felhagyás? ;)

Bár elsőre nehéznek tűnhet a változtatás, mégsem az. A szokás egy automatizálttá vált cselekvés, mely idővel alakul ki. Kezdetben emlékeztetned kell magad arra, hogy itt az ideje felállni, és mozogni egyet, később viszont már hiányozni fog fél óra után a testtartás váltás.

Az Asztalhoz kötve könyv még ebben a témában is felülmúlta önmagát: Hasznos alkalmazásokat ajánlj szünetemlékeztetésre, ezek közül 1-2-őt megosztunk veletek:

- Focus Time (iOS)

- Marinara Timer (www.marinaratimer.com)



... Folytatjuk sorozatunkat a 3. és 4. szabály részletezésével!


Forrás: Kelly Starrett - Asztalhoz kötve 

    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!