COVID-19 a mindennapokban: így kezeld a stresszt 6 egyszerű lépésben!

 



A COVID-19 és a jelenlegi szigorítások hatására ismét magasabb fokú stressznek lehetünk kitéve. Természetes, hogy félünk. Féltjük a családunkat, a barátainkat, és persze magunkat is - emellett pedig érezzük az egyre növekvő nyomást magunkon.

A nyomás pedig stresszhez vezet. 

A stresszt pedig meg kell tanulni kezelni. Hogyan? Erre mutatunk Neked pár módszert.

    Az a baj azzal, ha nem tudod levezetni a stresszt, hogy hatással van Rád és a környzetedre is. Sokan - sajnos - a családjukon vagy közeli ismerősökön vezetik le a felgyülemlő feszültséget, pedig ennek van más módja is. Amennyiben pedig magunkba fojtjuk a feszültséget testi és lelki tünetekkel kell szembe néznünk.

Testi tünetek lehetnek az izmok befeszülése, a fejfájás, fülzúgás, esetleg emésztési problémák. Ezekkel később fogunk foglalkozni, ugyanis külön bejegyzéssel és videókkal készülünk a témában!

Íme néhány általános stressz kezelési módszer, amely segít a szorongás mérséklésében:


1. Limitáld a "média fogyasztásod"!
    
    Természetes, hogy napra kész szeretnél lenni, és aggódsz a "számok" miatt is. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez ne jelentsen túl sok napi stresszt az életedben, érdemes napi 2-3 alkalomra korlátozni a híroldalak felkeresését.


2. Tölts időt a szabadban!

    Tudjuk, hogy ez most nem könnyű, az ősz is beköszöntött, a kijárási tilalom pedig 20.00-kor érvénybe lép minden nap. Ugyanakkor amennyiben teheted, sétálj egy keveset hazafelé a munkából, vagy amíg még világos van, menj ki a kertbe és töltődj egy kicsit! A levegőn töltött idő segít a szabadság érzés megtartásában és természetesen egy kis friss levegőhöz is juthatsz!


3. Kontrolláld amit tudsz!

    Bár ezt nehezen fogalmazzuk meg, a COVID-19 egy olyan érzést hozhat elő, amivel lehet eddigi életünk során nem találkoztunk még: azt, hogy nem tudunk mindent kontroll alatt tartani; nem mindenről mi döntünk. S ez bizony ijesztő! Mert új, mert nem szoktunk hozzá, egy szóval idegen.

Mit tehetsz, ha ilyen érzések keringenek benned? Kontrolláld amit tudsz! Szelektálj a házban, szervezd meg, hogy a kinőtt ruháitok, hogyan kerülhetnének jobb helyre! :) Rakd rendbe a kertet és vedd elő a halogatott projektjeidet! Hidd el, máris jobban fogod magad érezni.


4. Hívd elő a kreatívitásod!

    A kreatívitás hihetetlen energiákat szabadít fel! Biztos Te is találkoztál rengeted színezős könyvvel amit pont a járvány idejére alkottak meg - persze nem mondom, hogy ha utálsz színezni, akkor is segíteni fog... Találd meg azt a kreatív hobbit ami ki tud kapcsolni - varrj, fess, vagy inspirálódj pl.: a Pinterestről. ;)


5. Mozogj!

    A mozgás endorfint szabadít fel az agyban, így biztosítja a kiegyensúlyozott testi és lelki állapotot. Nagyon fontos, hogy a sport (legyen az bármilyen) nem csak a testünkre, hanem a pszichénkre is jótékony hatással van 

(erről már írtunk egy régebbi cikkünkben: https://munkahelyimozgas.blogspot.com/2020/10/51-fontos-erv-mozgas-mellett.html ). 

Jó hír, hogy a Munkahelyi Mozgás oldalán is találsz videókat 

https://www.youtube.com/channel/UCAkSDh18nArsiRjY3EqNn1Q/videos?view_as=subscriber), és készülnek a tovább online tartalmak is! 

Ahhoz, hogy ezekről minél hamarabb értesülj, nincs más dolgod, mint like-olni a facebook oldalunkat https://www.facebook.com/munkahelyimozgas  és feliratkozni a Youtube csatornánkra!


6. Kérj segítséget, amennyiben szükségét érzed!

    A lelki kivetülése a COVID okozta hatásoknak az magányosság, elszigetelődés a családunktól/szeretteinktől, szorongás, depresszió. Nagyon fontos, hogy amennyiben ilyen tüneteket észlelünk magunkon, mindenképp jelezzük ezt a közeli hozzátartozóinknak vagy keressünk fel megfelelő szakembert.


források

https://www.peacehealth.org/healthy-you/managing-stress-during-covid-19

https://yalehealth.yale.edu/covid-19-managing-stress

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!

3+1 tipp amivel időt spórolva főzhetsz egyszerű ételeket - dolgozó anyáknak!