Ti kértétek: Stresszkezelés mesterfokon

Mindannyian érezzük és tudjuk, hogy a stressz milyen mély nyomot képes hagyni; a jelenlegi pandémiás helyzet megnehezíti a mindennapokat, és számos - eddig nem ismert - szituációban kell kiállnunk a megpróbáltatásokat.

A stresszkezelésről rengeteget lehetne beszélni és kell is! Ugyanis maga a stressz képes mentális és fizikai formában is jelentkezni, gondoljunk csak például arra, amikor stresszhelyzetben elkezd fájni a fejünk vagy gyengének érezzük magunkat.

Ugyanakkor nehéz mindenkire érvényes "örök igazságot" és szabályokat leírni, amivel egy csapásra eltűnik a nyomás és a szorongás érzés, hiszen mindannyian más-más szituációkat élünk meg stresszesnek, és ami a kezelését illeti: bizony ebben sem vagyunk egyformák.

Ebben a cikkben olyan technikákat és eszközöket ajánlunk a figyelmedbe, amellyel nagy valószínűséggel könnyebb lesz a stresszkezelés.




1) Ismerd fel, hogy stresszes vagy!

Ahogy említettem a stressz sokszor fizikai tünetekben is megvalósul, így ha állandó fejfájással küzdesz, alvásproblémáid vannak, vagy a gyomrod és az emésztésed nem az igazi, az nagy valószínűséggel betudható a stressznek. Ezen kívül sokan számolnak be érzelmi labilitásról és arról, hogy nehezen tudják kordában tartani az érzelmi kitöréseiket.

Sokan egy-egy ilyen időszakban megpróbálják a szőnyeg alá söpörni a problémákat és nem foglalkozni a tünetekkel, pedig ez csak olaj a tűzre. Sajnos bármennyire is küzdesz, a stressz, a szorongás és a pszichoszomatikus tünetek ellen csak úgy győzhetsz ha foglalkozol velük, megéled őket, és feldolgozod a probléma forrását.

2) Fogalmazd meg milyen helyzetekben válsz stresszessé!

A lényeg az lenne, hogy pontosan körbe tudd írni, melyek azok a helyzetek, vagy okok amik nálad a stresszt kiváltják. Ez mindenkinél más, ami az egyikünknek "nem nagy dolog" a másikunknál kicsaphatja a biztosítékot. Ez normális! Viszont nagyon fontos, hogy meg tudd fogalmazni a problémádat ahhoz, hogy kezelni tudd azt.

Tudtad például, hogy az olyan változások, mint a terhesség is tud olyan stresszt okozni, amellyel meg kell küzdened?

Íme a Holmes-Rahe skála, amely az életeseményekhez kötődő stressz faktorokat térképezte fel és pontszámozta. A nyugdíjazás, munkahely váltás is a topplistán van, de még a karácsony is a legnagyobb stressz források egyike.


Forrás: https://ak-coaching.hu/stressz/


3) Kerüld el vagy nézz szembe vele?

Vannak olyan stressz források amelyekkel érdemes érdemben foglalkozni, hiszen feldolgozásra váró események, ilyen például akár a koronavírus okozta elszigetelődés, elmagányosodás érzése, a mindennapok körüli stressz fokozottsága. Persze akadnak olyan élethelyzetek, amiket egyszerűbb elkerülni: ha például neked komoly problémát okoz, az instagram nézése közben az a kép amit ott látsz másoknál, akkor azt javaslom egyszerűen töröld az alkalmazást :), vagy legalábbis kövesd ki azokat az embereket akik nézése közben rossz érzés fog el.

 Hidd el, nem csak te küzdesz a szorongással, csak sajnos Magyarországon még mindig él az a rossz beidegződés, hogy ha valami "nem klappol" azt el kell titkolni, azzal nem illik "kiteregetni".

 Pedig az igazi felszabadulás éppen az lenne, ha bátran ki mernénk állni és elmondani, hogy nincs kolbászból a kerítés, néha nehéz még az ágyból is kikelni és egész nap negatív gondolatok keringenek körülöttünk. Ezzel végre azt erősítenénk a társadalomban, hogy nincs olyan, hogy konstans boldogság. Nincs olyan, hogy minden nap szép és jó, akkor sem ha van 1-2-3-4 gyönyörű gyerekünk. Nem igaz, hogy ha jól keresünk akkor örök boldogság vár ránk, ugyanakkor a megélhetéshez pénz kell, így ha elveszítjük a munkánkat az igenis komoly stresszt okozhat. 

A változás mi magunk vagyunk és úgy lehet ezeken a régi szokásokon változtatni, ha te magad is szembe mész velük! :)

4) A fizikai egészség segíteni fog a mentális egészséged fenntartásában is!

Miben nyilvánul ez meg? Egészséges étkezésben, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban, rendszeres mozgásban.

Itt is az a kulcs, hogy változtass a szokásaidon. Ahogyan azt már sokszor említettük, egy szokás kialakítása kb. 21 nap. Valószínűleg ebben a 21 napban nem mindig fogod szeretni az új étrended vagy a heti 2-3 mozgást, de mire a végére érsz ez változni fog! Kitartás a kulcs, és tudatosság.

Őszinte leszek: 10 éve tudom, hogy IR-es vagyok, speciális diétát kell tartanom. Mindig tudom tartani? Nem. Egyáltalán nem. Igyekszem, hogy a mindennapokban az étrendnek megfelelően étkezzek? Igen. Mert tudom és érzem, hogy jót tesz nekem, a testemnek és a lelkemnek egyaránt. Sokszor nehéz? Hogyne! Tipikus stresszevő vagyok, ezzel a mai napig küzdök: büszke vagyok amikor sikerül máshogy legyőzni és kezelni a stresszt, de elnéző vagyok ha nem. 

Visszatérve rád: Próbálj időben lefeküdni, éjfél előtt is aludni, hiszen ebben az időszakban termelődnek legintenzívebben a megújuláshoz szükséges hormonok.

A mozgásról már számos cikkünk született, miért fontos és milyen pozitív hatásai vannak, amit mindenképp ajánlunk, hogy heti minimum 2-3 alkalommal mozogj minimum 20-30 percet.



5) Oszd be jól az idődet!

El tudom képzelni, sokan milyen arccal olvassák ezt a mondatot, otthon a munka, a háztartás és a gyerekek mellett... :) Erről is készült már egy cikkünk, ahol leírtuk, hogy tudod otthon legkönnyebben menedzselni az idődet, itt csak a legfontosabbakat szedném össze:

- Készítsd el előre a feladataid listáját
- Órára vagy akár fél órára pontosan próbáld beosztani mit mikor fogsz megcsinálni
- Mindig iktass be szünetet (írd be az ebédszünetet is)
- Próbálj legalább 15-30 percet mindennap arra szánni ami örömet okoz számodra! 

6) Tanulj meg NEM-et mondani!

Egyszerűnek tűnik? Nem az. 
Ismerős az a szituáció, amikor az ügyfeled 100. alkalommal könyörög, hogy este 21.00-kor is vállald el? Vagy amikor a munkatársad odaadja neked a közösen vállalt feladat rá eső részét is? 

Sokan azért nem mondanak nemet, mert szeretnék, hogy kedveljék őket, és azt gondolják a szeretet a figyelem és az elfogadás záloga az, hogy mindent elvállalsz és megteszel, akkor is ha már-már bele rokkansz. Pedig NEM! Az egészséges, kiegyensúlyozott barátság, és társas kapcsolatok alapja nem az, hogy mindenre igent kell mondanod. Légy olyan ember, akire lehet számítani  a nehéz helyzetekben, aki lojális és mutasd ki a szereteted... de ne úgy, hogy mindent "bevállalsz". 

Sajnos sokan ott rontják el, hogy elkezdik ezt a tendenciát és a másik féltől várják, hogy változzon, pedig amit kialakítottál azt fogják elvárni tőled, így ezt a kört neked kell megtörnöd! Egy jó barát/munkatárs/ismerős, ha kedvesen nemet mondasz, megérti majd, és valójában ekkor fog megváltozni a kapcsolatotok dinamikája, és váltok egyenrangú partnerekké. 



7) A misztikus "Me time"...

Ingatag talaj és nagyon fontos üzenet: magadra is szánj időt!
Ez nem önzőség, ettől nem leszel kevésbé jó anya/feleség/barát. Ha nem tudsz töltődni, nem tudsz miből tölteni másokat. Amikor szomorú vagy és elégedetlen, nem fogsz tudni örömet és pozitív gondolatokat átadni sem a gyerekednek sem a férjednek sem...senkinek. 
Az elégedettség kialakításában pedig komoly szerepe van az önfejlesztésnek, a pihenésnek, meditációnak... azaz a "Me time"-nak.

Jelölj ki 2 naponta 30 percet ami csak (ismétleg CSAK) a tied, és szánd ezt az időt feltöltődésre.
Csodákat tud tenni... :)


Források:
https://napidoktor.hu/alvas-eletter/miert-fontos-hogy-ejfel-elott-agyba-bujj/
https://ak-coaching.hu/stressz/
https://www.skillsyouneed.com/ps/stress-tips.html




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5+1 hiba amit mindenki elkövet ülés közben - ezért van krónikus fájdalmad!

Idő Menedzselés - Top Tippek a profi időbeosztáshoz!

10 Tipp a mindennapi mozgáshoz!